Vies ruikende brokjes in de keel: tonsil stones of amandelstenen

Irriterende tonsils Irriterende tonsils

Hoest jij wel eens witte, gele tot crèmekleurige en vies ruikende brokjes of steentjes op? Wellicht zijn dit amandelsteentjes of zogenaamde tonsil stones. De witte en stinkende ''brokjes'' kun je ophoesten en voel je vervolgens in je keel, tong en mondholte. De tonsil stones achter in je keel kunnen een teken zijn van een slechte gezondheid en ontstoken keelamandelen. Wat is de oorzaak en oplossing van de vies ruikende witte steentjes die je tijdens het hoesten in je mond krijgt?

Tonsil stones, brokjes in je keel

Amandelsteentjes of amandelstenen worden vaak gevoeld als vieze brokjes die uit je keel verschijnen als je bijvoorbeeld plots moet hoesten. De gele, soms witachtige steentjes of brokjes stinken vaak enorm en zijn erg onplezierig. Je voelt ze in de mond, op je tong en in je keel. Het zijn brokjes of steentjes van ongeveer anderhalve centimeter in diameter en zijn vaak ruw van structuur. Tonsil stones worden ook wel tonsilolieten genoemd. Verder staan deze vieze brokjes bekend als:

  • Keelstukjes of keelsteentjes
  • Braakselstukjes
  • Keelamandelsteentjes
  • Stinksteentjes
  • Stinkpropjes of stinkkorrels uit de keel
  • Amandelstenen

Wat zijn amandelstenen?

Amandelstenen bestaan uit verschillende, vaak lichaamseigen stoffen die het steentje een harde substantie geeft en enorm laat stinken. Zo bevat een amandelsteentje uit calcium, kalkhoudende stoffen, bacteriën, voedselresten, dode witte bloedcellen en slijmvliescellen, onder andere afkomstig uit de neusholte en keelholte. Amandelsteentjes komen uit de amandelgroeven, ook wel bekend als de plek waar de keelamandelen worden verwijderd. De steentjes, brokjes of propjes worden in de groeven gemaakt en ontsnappen bij een harde hoest. Een amandelsteen bestaat verder ook uit:

  • Collageenweefsel, eiwitten en dode cellen
  • Voedselresten en calciumsporen
  • Gifstoffen en taai weefsel uit de neusholte

Niet iedereen krijgt standaard amandelsteentjes in de mondholte. De propjes komen los wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een verminderde weerstand of wanneer er sprake is van vergrote amandelcrypten (holtes).

De stank van amandelsteentjes

Een vies propje in je mond kan dus ontstaan vanuit je keel, maar waarom stinkt het propje zo? Een amandelsteentje stinkt omdat het bestaat uit verschillende materialen die stank kunnen veroorzaken. Zo is er sprake van een enorme hoeveelheid aan bacteriën en zwavelverbindingen. Met name de coctail van deze twee stoffen laat het propje erg stinken. Een amandelpropje geeft vaak ook een vieze smaak in de mond waardoor veel mensen zich vies en beroerd voelen bij het losschieten van een tonsil stone.

Vieze mondlucht en tonsil stones

Een vieze adem kan een teken zijn van een keelontstoking óf bijvoorbeeld een ontsteking van de keelamandelen. Wanneer de amandelcrypten zich vullen met viezigheid en voedselresten kunnen propjes ontstaan. Hier kunnen bacteriën uitstekend op groeien die vervolgens afvalstoffen aanmaken. Afvalstoffen van deze bacteriën zijn zwavelverbindingen, nitraten, ammoniak en sulfaten. Deze afvalstoffen van bacteriën in de keelamandelen zorgen voor een onaangename mondlucht en kunnen een voorbode zijn voor het krijgen van amandelsteentjes in de mond en uiteindelijk zelfs voor een ontsteking van de keelamandelen.

Symptomen van amandelstenen

Waar let je op bij het ervaren van tonsil stones? Wat zijn de symptomen die gepaard gaan met het krijgen van amandelstenen? Het is belangrijk om goed te kijken naar de keel, immers hier komen de ''stones'' vandaan. Helemaal achterin de mondholte komen de steentjes los, maar zoals we weten ontstaan de steentjes doordat er sprake is van een ophoping van cellen, voedingsresten en bacteriën. Het ontstaan van de steentjes brengt bepaalde symptomen met zich mee die vaak niet opopgemerkt blijven. De symptomen van het ontstaan van amandelstenen zijn:

  • Het krijgen van een kriebelhoest
  • Keelpijn en keelhoest
  • Een zeer onaangename mondlucht (vieze mondstank)
  • Spanning in je keelholte (gevoel van verdikking)
  • Verstikkend gevoel in de keel
  • Keelschrapen en ''iets proberen weg te hoesten''
  • Misselijkheid en braakneigingen
  • Vieze smaak in de mond en tong
  • Uitscheiding van witte en gele keelpropjes
  • Keelamandelinfecties, opgezette lymfeklieren

Daarnaast kan er ook sprake zijn van bacteriële infecties in de keel en kunnen de gehoorgangen verdikt of ontstoken zijn. Het is belangrijk om keelsteentjes niet te verwarren met bijvoorbeeld keelslijmpropjes of snotpropjes uit de keel. Amandelsteentjes komen immers uit de keelamandelen en zijn van een heel ander soort materiaal gemaakt.

Oplossing van tonsil stones

Zijn er ook medicijnen beschikbaar tegen tonsil stones? Het is uiteraard altijd beter om te voorkomen dan te genezen, dat geldt voor bijna alles. Toch zijn de keelamandelen extra gevoelig voor onstekingen en is het daarom ook niet verwonderlijk dat er zoveel, met name jongeren, zijn waarbij de keelamandelen verwijderd zijn. Bij mensen mét keelamandelen is de kans veel groter op het krijgen van deze tonsil stones, zeker wanneer de groeven wat groter zijn dan gemiddeld. In de gaatjes kunnen dan makkelijk propjes ontstaan die gaan stinken en uiteindelijk los kunnen gaan schieten. Je moet een amandelsteentje zien als een verrotingsproces met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Het lichaam wil dit dus zo snel mogelijk kwijt. De volgende oorzaken zijn te noemen:

  • Vergrote amandelgroeven / crypten
  • Slechte hygiëne in combinatie met een slechte afweer
  • Oprispingen van voedselresten uit de maag en slokdarm

Om er zeker van te zijn dat er geen amandelsteentjes meer ontstaan kan het raadzaam om de keelamandel te verwijderen.

Laatst aangepast op woensdag, 22 november 2017 11:07

Reageer op: "Vies ruikende brokjes in de keel: tonsil stones of amandelstenen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk