Wat zijn wratten en wat kun je er tegen doen?
Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken gehad; een wrat. Maar wat is een wrat precies en wat kun je er tegen doen? Wratten zien we vooral bij kinderen, maar ook bij volwassenen kunnen wratten zomaar verschijnen. Een voordeel van wratten is dat ze meestal ook zomaar weer verdwijnen. Helaas is een wrat geen fraai gezicht en wil je er vaak snel weer van af. Door de kans op besmetting te voorkomen voorkom je besmetting met het HPV virus. Je kunt proberen wratten zelf te bestrijden maar soms is een bezoek aan de huisarts onvermijdelijk. Lees snel meer over wat wratten zijn en hoe je deze niet fraaie huidafwijking kunt voorkomen en behandelen.
Wat zijn wratten?
Een wrat kunnen we allemaal makkelijk herkennen dit omdat we er allemaal weleens mee te maken hebben gehad. De kleine bultjes op de huid worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan verschillende typen van dit virus en deze zorgen elk voor ander soort wrat. We kunnen globaal een onderscheid maken in normale wratten, voetwratten, waterwratten en geniale wratten. Wratten zijn over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel hinderlijk zijn en soms kwaadaardig worden.
Normale wratten
Deze wratten zijn te herkennen aan hun bloemkoolachtig uiterlijk. De overgang van de normale huid naar de wrat is duidelijk zichtbaar, met andere woorden de begrenzing is scherp en heeft geen overloop. De wratten zijn verder rond van vorm en komen met name voor op de handen, voeten, knieën en het gezicht. De grootte ligt meestal ergens tussen de een millimeter en een centimeter. Een normale wrat kan zowel alleen voorkomen als in een groepje.
Bij wie en wanneer komen normale wratten voor?
De normale wrat zien we vaak bij jonge kinderen in de leeftijd tussen de tien en zestien jaar. Let goed op of uw kind last heeft van wratten, wratten zijn besmettelijk door zowel direct als indirect contact. Dit houdt in dat het virus dat de veroorzaker is van wratten ook kan worden overgedragen via deurkrukken of handdoeken. Na een eventuele besmetting kan het tot wel twintig maanden duren voordat een eventuele wrat zichtbaar wordt. Heb je al eerder last gehad van wratten en zijn deze wratten vanzelf weer verdwenen dan heb je geluk. Je lichaam heeft antistoffen aangemaakt tegen dit type virus en dit biedt nu een levenslange bescherming tegen hetzelfde type virus. Mensen met een gestoorde afweer hebben vaak sneller wratten komen hier ook lastig weer vanaf. Een gestoorde afweer kan ontstaan tijdens bijvoorbeeld een chemokuur, de ziekte aids of een medicijn dat het immuunsysteem onderdrukt.
Wat zijn voetwratten?
Voor de voetwratten kunnen we twee soorten onderscheiden; de mozaïkwrat en de doornwrat. Deze twee hebben elk hun eigen specifieke kenmerken zo groeit de mozaïekwrat oppervlakkig terwijl de doornwrat, wat de naam al doet vermoeden, naar binnen groeit. Ook voetwratten kunnen vanzelf verdwijnen nadat het lichaam antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. Besmetting met het virus, dat de veroorzaker is van voetwratten, vindt logischerwijs met name plaats in ruimten waar door veel verschillende mensen met blote voeten wordt rondgelopen. Denk hierbij aan gemeenschappelijke douches, zwembaden, sportscholen en/of gymzalen.
Wat zijn waterwratten?
Waterwratten zijn zeer besmettelijk en makkelijk te herkennen ze worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus. Dit virus staat ook wel bekend als het molluscipos virus. Een waterwrat kun je herkennen aan hun bolle vorm, de kleur is huidkleurig of wit met een vaak en glans. Hoe groot een waterwrat kan worden is niet precies te zeggen de grootte ligt meestal tussen de drie en tien millimeter. In het midden zit een wit kuiltje waaruit een witte substantie kan worden gedrukt. Waterwratten komen meestal als groep voor en zijn vaak te vinden bij jonge kinderen tot ongeveer vijf jaar, vaak bereid een infectie zich snel uit door krabben. Waterwratten worden met name overgedragen via speelgoed of een gezamenlijk gebruikte handdoek. Probeer als uw kind is besmet te voorkomen dat het gaat krabben, omdat het krabben infecties, met als gevolg ontstekingen, kunnen veroorzaken. Ook voor waterwratten geldt dat ze vanzelf verdwijnen nadat het lichaam antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt.
Wratten kunnen op het hele lichaam voorkomen
Wat zijn genitale wratten?
Genitale wratten zijn wratten die worden overgedragen via seksueel contact. Deze wratten groeien rond de geslachtsdelen en de anus. Genitale wratten zijn vaak kleiner dan een centimeter en zitten vaak op een steeltje. De wratten zijn vaak bruin, roze of rood van kleur. Omdat ook genitale wratten besmettelijk zijn is het belangrijk ze te laten verwijderen door een arts dit omdat de wratten door seksueel contact gemakkelijk kunnen worden overgedragen. Uiteindelijk verdwijnen de wratten ook vanzelf, maar hoelang dit precies duurt is nooit exact te zeggen, dit afwachten is dus zeker niet aan te raden. Genitale wratten kunnen worden verward met waterwratten. Waterwratten kunnen bij volwassenen via seksueel contact worden overgedragen, de kenmerken van een waterwrat zijn daarentegen heel anders en goed te onderscheiden, maar ook hiervoor geldt dat behandeling noodzakelijk is om besmetting te voorkomen.
Hoe kun je wratten voorkomen?
Wratten kun je bij jezelf en anderen voorkomen door:
- niet te krabben aan wrat
- niet gezamenlijk handdoeken te gebruiken
- schoeisel te dragen in openbare ruimten (gezamenlijke douches, sportzalen, zwembaden)
- droog uw voeten goed af
Wratten laten verwijderen; wat zijn de verschillende methodes?
Voor wratten geldt dat ze vanzelf weer verdwijnen zodra het lichaam antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt, maar soms lukt het lichaam dit niet (of niet snel genoeg) en/of zijn de wratten zo groot dat het cosmetisch mooier is de wratten te laten verwijderen. Andere redenen om wratten toch te laten verwijderen in plaats van het verdwijnen af te wachten kunnen zijn dat ze op een hinderlijke plaats zitten, pijnlijk zijn of om besmettingsgevaar uit te schakelen bij bijvoorbeeld genitale wratten.
Zelfbehandeling?
Zelfbehandeling lijkt soms handig maar de werking is niet altijd te garanderen. In handel zijn onder anderen middelen te verkrijgen die de wrat doet bevriezen of zuren die de wrat doet wegschroeien bijvoorbeeld salicylzuur. Bent u van plan een middel te kopen volg de stappen in de gebruiksaanwijzing dan goed op! Vooral salicylzuur kan de huid rondom de wrat bij verkeerd gebruik flink beschadigen. Voor genitale wratten is geen vrij verkrijgbaar middel geschikt, hiervoor is een bezoek aan de huisarts of ander medisch specialist noodzakelijk.
Curettage
Curettage wordt door de huisarts uitgevoerd. Bij een curettage wordt met een curette (soort kleine ijslepel met scherp randen) de wrat weggesneden/weggeschrapt. Op de plek van de curettage ontstaat een korstje waarna, indien het wondje niet te diep is, na afloop enkel een klein litteken of niets achterblijft. De behandeling vindt normaal gesproken met verdoving (zalf of verdovingsprik) plaats.
Bevriezen met stikstof
Bij deze methode wordt de wrat bevroren waarna de wrat er, soms na blaarvorming, vanzelf af moet vallen. Deze methode kun je bij de huisarts laten uitvoeren, maar er zijn ook speciale wrattensprays verkrijgbaar voor zelfbehandeling.
Wratten CO2 laser behandeling
Bij deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van een CO2 laser. De laser warmt de watermoleculen in de wrat zo ver op dat de cellen direct verdampen. De behandeling met behulp van een CO2 laser is niet pijnloos en wordt altijd uitgevoerd met lokale verdoving. Nadat de wrat is weggelaserd kan er een klein korstje ontstaan op de plaats van de behandeling, dit korstje valt er na verloop van tijd af. Er is vaak geen littekenvorming zichtbaar na de behandeling.
Elektrocoagulatie
Bij deze methode wordt de huid weggebrand door middel van een elektrische stroom. De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na de behandeling ontstaat er een korstje op de plek van behandeling, dit korstje valt er na verloop van tijd vanzelf af. Littekenvorming is onder anderen afhankelijk van de locatie van de behandelde wrat en de genezing van de huid.
Littekenvorming na verwijderen wrat?
Of er na het verwijderen van de wrat sprake is van littekenvorming is onder anderen afhankelijk van de gebruikte methode. Voor het vormen van een litteken is een diepe beschadiging van de huid nodig. Een oppervlakkige beschadiging van de huid laat normaal gesproken geen litteken achter, eventuele infecties kunnen daarentegen zorgen dat de diepe huid alsnog beschadigd raakt, goede wondzorg en de juiste behandelmethode kan littekenvorming voorkomen. Beschadiging van de dieper gelegen huidlagen is soms niet te vermijden als de wrat naar binnen is gegroeid en wordt verwijderd.