Jeukende aderen in hand, voet of pols

Jeukende aderen in voeten Jeukende aderen in voeten

Een vreemde maar vervelende kwaal is het hebben van kriebelende en jeukende aderen in de handen, polsen en voeten. Met name mensen die last hebben van winterhanden of wintervoeten hebben hier last van. De aderen vernauwen zich waardoor er een jeukend gevoel optreedt. Ook mensen die last hebben van spataderen of beginnende spataderen kunnen last krijgen van jeuk bij de aderen. Wat moet je doen om deze jeuk te doen verminderen?

Jeukende aderen in het lichaam

Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd: jeukende en kriebelende aderen in het lichaam. Kan dit eigenlijk wel? Veel mensen voelen wel eens een kriebel in het lichaam waarvan de oorzaak niet direct duidelijk lijkt te zijn. De kriebelingen kunnen overal ontstaan, echter ontstaan ze vaak bij de handen, polsen en voeten. Met name de binnenkant van de polsen kunnen plotseling erg kriebelig aanvoelen. Vaak ontstaat er een heftige drang om te gaan krabben. 

Kriebelende aderen: zijn dat spataderen?

Spataderen kunnen bij iedereen ontstaan, echter ontstaan ze iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer één op de vier mensen heeft last van deze vervelende en jeukende aderen. Spataderen ontstaan als er te veel druk is opgebouwd in de aderen waardoor deze zijn uitgerekt. In de aderen zitten kleppen die het bloed weer naar het hart stuwen. Als deze kleppen en de aderen zelf een beetje zijn verwijd kan dat niet goed meer en kan er een spatader ontstaan. De spataderen ontstaan meestal op plekken die ver van het hart zijn verwijderd. Je moet dan denken aan de aderen die in de benen zitten, met name de aderen in de kuitspieren. Als er eenmaal spataderen zijn ontstaan, dan kan dat pijn en ongemak veroorzaken. Met name jeuk wordt vaak genoemd. Welke mensen krijgen eerder last van spataderen?

 • Lange mensen
 • Vrouwen met overgewicht
 • Mensen met aanleg voor spataderen (genetisch)
 • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap

Zuurstoftekort in de benen

Aderen kunnen ook gaan kriebelen als er te weinig zuurstof bij het deel waar de aderen zich bevinden terecht komt. Met name de benen kunnen vaak aangetast zijn. Wanneer de benen te weinig zuurstof krijgen kan dat een teken zijn van etalagebenen. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een te lage aanvoer van zuurstof naar de spieren in de benen. De aderen kunnen bijvoorbeeld verkalkt zijn en te weinig zuurstof transporteren. De benen worden stijf en kunnen zich verkrampen. Daarnaast wordt er vaak een jeukend gevoel in de benen waargenomen. Het jeukend gevoel kan door de aderen komen. Niet alleen kunnen de benen te weinig zuurstof krijgen, ook andere lichaamsdelen kunnen zijn aangetast. Denk bijvoorbeeld aan de handen en polsen. Hoe verder van het hart, hoe meer moeite het lichaam moet doen om zuurstof en bloed te pompen naar die delen. 

Jeukende handen en polsen bij koud weer

Mensen die last hebben van winterhanden en wintervoeten hebben ook vaak last van kriebelende en jeukende aderen. De aderen kunnen zich vernauwen waardoor er maar weinig bloed terecht komt in de handen en voeten. Dit gebeurt met name als het buiten erg koud is. De handen kunnen dan erg koud aanvoelen. Tevens kunnen er paarse en oranje plekken ontstaan op de bovenkant van de handen. Ook de voeten kunnen blauw tot paars verkleuren bij extreme kou.

Tot slot

Het is vervelend om jeukende aderen te hebben. Met name spataderen kunnen deze kriebelingen veroorzaken. Ook wanneer het buiten koud en guur is kunnen mensen die last hebben van winterhanden en wintervoeten last krijgen van jeukende aderen. Het is belangrijk om de kwaal goed in de gaten te houden en bij verslechtering de huisarts in te schakelen. De huisarts kan u doorsturen naar het ziekenhuis zodat het probleem opgelost kan worden. Niet altijd is er een kant-en-klare oplossing. Spataderen kunnen in het ziekenhuis verwijderd worden.

Laatst aangepast op dinsdag, 09 augustus 2016 16:41

Reageer op: "Jeukende aderen in hand, voet of pols"

7 reacties

 • Reactielink Mevrouw M. Wittelings-Pluymakers maandag, 27 juli 2020 10:14 Geplaatst door Mevrouw M. Wittelings-Pluymakers

  Dank voor de uitgebreide berichtgeving, blijf er voor mij toch een vraag over, de jeuk voel ik voornamelijk in/op de huid en ga dan krabben......ofwel wrijven. Ik smeer er vaseline op, maar weet niet of dit als zijnde een goede toepassing gekenmerkt kan worden. Ik heb ook blauwe plekken rond de enkels en op de voeten, dus misschien een andere aanbeveling voorhanden om de jeuk te verlichten/ met dank. mevr. M. W.

 • Reactielink Quirine Gerrits woensdag, 28 maart 2018 11:56 Geplaatst door Quirine Gerrits

  Jeuk op polsen en boven op de handen ,in kneep van elleboog ,is ook rood

 • Reactielink Annie donderdag, 08 februari 2018 19:15 Geplaatst door Annie

  ik heb last van kriebelende onderbenen Kuiten en voeten
  het voel aan of dat er beestjes onder mijn huid zitten
  Weet u raad voor mij ?
  m.v.gr. annie

 • Reactielink Geesje zondag, 28 januari 2018 18:08 Geplaatst door Geesje

  Hallo Daniëlle, Angelique, Tonnie,

  Zelf herken ik de jeuk in mijn hele linker bovenarm en linker handpalm. Ik krab met open handpalm/ knokkels tegen de jeuk tot vele blauwe plekken aan toe. Wat bij mij erg goed helpt is het gebruik van Bach Resque Remedy crème. Even wat goed opsmeren en binnen tien minuten is de jeuk weg. Bach is een natuurlijk middel en in de meeste reform winkels te koop.
  Ook kan ik je adviseren om eens met je zoon naar de chiropractor te gaan. Het kan goed zijn dat er zenuwbanen bekneld zitten waar je geen weet van hebt. Het is dan handig om te vragen of degene voor het eerste consult met een scan werkt... daar is veel op te zien!
  Ook via Bioresonantie is er veel in een mensen lichaam te traceren van wat er aan de hand zou kunnen zijn. Chiro. en Bior. worden vaak (gedeeltelijk-) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Op deze site staat nog meer informatie over jeuk...
  Heel veel succes!

 • Reactielink Danielle maandag, 13 november 2017 10:43 Geplaatst door Danielle

  Onze zoon heeft die jeuk info zijn polsen al vanaf dat hij heel jong was. Nu is hij 12 en de jeuk is nooit helemaal weg maar speelt soms heel erg op. Dan is ertegen slaan het lekkerste gevoel.
  Volgende week weer naar de dokter. Weet iemand hier iets over??

  Groetjes Daniëlle van

 • Reactielink Angelique zondag, 04 juni 2017 19:09 Geplaatst door Angelique

  Wat kun je dan tegen de jeuk doen?

 • Reactielink Tonny vrijdag, 05 mei 2017 16:13 Geplaatst door Tonny

  Ja, ... en wat kun je er nu tegen doen? Om de jeuk in mijn geval bij de pols, te verminderen?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk