Geen vrienden/vriendinnen op school: acceptatie

Klaslokaal Klaslokaal
Om school een beetje te overleven moet je natuurlijk wel een aantal goede vrienden hebben waar je veel mee kunt delen. Schooltijd is een turbulente periode. Er gebeurt van alles en wordt veel van je verwacht. Niet alleen moet je het goed doen op school en moet je hoge cijfers halen. Je moet ook nog eens goed in de groep liggen en goed met iedereen op kunnen schieten: je moet sociaal zijn. Natuurlijk is het niet voor iedereen even makkelijk om vrienden te maken op school. Misschien word je wel gepest en word je niet geaccepteerd. Het kan ook zijn dat jij zelf een pestkop bent en het daarom moeilijk vindt om vrienden te maken. Wat moet je doen om vrienden te maken?

Vrienden maken op school: hoe doe je dat?

School moet je zien als een soort mierenhoop. Er komen allerlei kinderen vanuit verschillende achtergronden en huishoudens. Sommige kinderen komen uit een rijke familie, andere kinderen uit een arm gezin. Er zijn ook kinderen te vinden die uit een religieus gezin komen of juist uit een atheïstische (geen geloof) familie. Kinderen leren veel van hun ouders: jij ook! Deze normen en waarden neem je mee naar school en daar laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Vaak heb je dit van je ouders en directe familieleden overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan je grote broer of je zus. Vrienden maken is niet altijd even vanzelfsprekend. Voor de meeste kinderen gaat het echter vanzelf en hoef je er niet zoveel voor te doen. Wanneer er een match is (een klik) kan vriendschap vanzelf ontstaan. Je hoeft niets te forceren.

Waarom lukt het mij niet om vrienden te maken?

De grote mierenhoop (ook wel school genoemd) heeft als nadeel dat het moeilijk is om mensen te vinden die ongeveer net als jij in het leven staan. Deze potentiële vrienden lopen wel ergens op school maar waar zijn ze dan? Je ziet vaak niet goed aan de buitenkant of iemand leuk is of niet. Wel kijken we graag naar anderen mensen. Hoe zien ze er uit, wat voor kleding heeft hij/zij aan en hoe komt hij/zij over op mij? Op basis van deze kenmerken proberen we een beeld van iemand te maken. Vaak klopt het beeld niet, maar hebben we er al wel een oordeel over.

Wat verwacht men van mij?

Mensen proberen zoveel mogelijk informatie te achterhalen door te observeren. Wat heeft iemand aan? Hoe loopt iemand? Wat zegt iemand? Wat voor kapsel heeft hij/zij en wat voor merk kleding draagt hij/zij? Is het een kakker? Is het iemand uit een arm gezin? Is het een religieus persoon? Deze uiterlijke kenmerken is het visitekaartje. Er zijn veel kinderen op school die zich willen kleden op een manier die het meest populair is. Een populaire kledingstijl zorgt dat iemand automatisch wat populairder wordt. Men volgt op die manier wat hij/zij verwacht over hoe andere kinderen over hem/haar zullen denken als hij/zij zich op een bepaalde manier presenteert. Snap je het nog? De manier van denken wordt ook wel introspectie genoemd in de psychologie. Je verplaatst je als het ware in de gedachten van andere mensen om je heen. Hoe en wat denkt men over mij?

Is vrienden maken moeilijk?

De meeste mensen maken vanzelf vrienden op school. In een klas of school vind je vaak subgroepjes. Dit zijn groepen mensen die het meest op elkaar lijken qua gedrag en vaak zelfs ook qua uiterlijk. Het kunnen groepjes jongens zijn die allemaal veel over voetbal weten. Het kunnen ook meiden zijn die van fashion houden. Veel vaker zijn de groepen gemixt. Als je vrienden wilt maken is het altijd belangrijk om eerst te kijken naar andere mensen. Observeer goed en probeer de voor jou leuke mensen eruit te vissen. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven en je niet anders voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Het is onmogelijk dat iedereen jou leuk gaat vinden. Dat geeft niet en dat hoeft ook niet.

Ik word gepest omdat ik anders ben

Als je dit leest terwijl je zelf ook een kind bent is het belangrijk om het volgende te begrijpen: kinderen kunnen heel wreed zijn, maar volwassenen ook. Overal om ons heen wordt er gepest. Op school, op de werkvloer in een kantoor en zelfs in een bejaardentehuis. Mensen zijn extreem geneigd om tot pesten over te gaan. Dit betekent natuurlijk niet dat pesten goed is. Meisjes zijn eerder geneigd om tot psychologisch geweld over te gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand lange tijd negeren of buitensluiten. Jongens zijn eerder geneigd om tot fysiek geweld over te gaan. Ze worden sneller agressief. Mensen vinden alles wat anders is vaak eng. Ze weten niet wat het is. Wanneer je anders bent dat de meerderheid is het belangrijk om een aantal mensen te vinden waar je je veilig en vertrouwd bij voelt. Met deze mensen kun je een groep vormen: samen sta je sterk. Pesten is zeer vervelend en je kunt je er heel erg naar door voelen. Je moet daarom ook altijd aan de bel trekken als je wordt gepest. Doe het bij je ouders, je broer/zus of bij een vertrouwenspersoon. Het is geen schaamte dat je wordt gepest. De schaamte ligt bij degene die je pesten: deze kinderen moeten worden aangepakt.

Online vrienden maken

Als het je niet goed lukt om op school vrienden te maken kun je ook altijd proberen om buiten school contacten op te zoeken. Denk aan een sportvereniging. Tijdens het sporten leer je vaak heel veel leuke mensen kennen. Je kunt ook op muziekles gaan als je van muziek houdt. Onthoud altijd dat plekken waar mensen komen met een bepaalde interesse de klik er vaak al is. Of het nou sport, muziek of iets anders is: de interesse wordt gedeeld. Ook online kun je vrienden maken. Let er dan wel op dat je vaak niet precies weet met wie je te maken hebt en doe voorzichtig.

Reageer op: "Geen vrienden/vriendinnen op school: acceptatie"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk