IJslandse trui: lopi truien van wol

Lopi trui Lopi trui

Een zeer populair trui, door veel mensen gedragen over de hele wereld, is de trui afkomstig uit IJsland. De IJslandse truien zijn gemaakt van een speciaal soort wol dat afkomstig is van schapen die in IJsland leven. De wol dat gebruikt wordt voor de truien en sweaters is van een speciaal soort: Lopi wol. De schapen die de wol produceren hebben lang en licht schapenvacht. De trui uit IJsland kenmerkt zich niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van het wol. Ook het zeer herkenbaar patroon is typisch voor IJsland. De truien zijn gebreid met een patroon dat vooral om de kraag goed zichtbaar is. De kraag heeft een soort ketting motief.

Waar koop je een lopi trui?

Lopi truien zijn zeer geliefd maar ook vrij duur. De truien worden voornamelijk gemaakt in IJsland maar ook buiten IJsland worden de truien gefabriceerd. In de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden vind je ook truien gemaakt van wol. De truien in deze landen zijn echter geen lopi-truien. Toch lijken de truien wel een beetje op lopi-truien doordat deze ook versierd zijn met een bijzonder motief. De Noorse trui is vaak wat hoekiger dan de IJslandse trui. De Noorse truien hebben veelal een hoekig patroon rond kraag, de IJslandse lopi truien daarentegen meestal een rond patroon om de kraag. De lopi truien koop je vanuit IJsland of de Faeröer eilanden (Tórshavn). 

IJslandsetruien zelf breien

Een IJslandse trui kun je natuurlijk ook zelf breien. Wat je nodig hebt zijn breipinnen en speciaal lopi wol. Lopi wol is vrij duur en ook niet altijd even makkelijk te verkrijgen. Een goedkoper alternatief is het breien van een trui met een lopi motief maar niet met lopi wol. Je kunt ook ander wol gebruiken om de trui te breien. Je hebt dan natuurlijk niet de kwaliteit van een echte IJslandse wol. De trui die je dan hebt is meestal niet bestand tegen hevige kou. Lopi truien zijn wel bestand tegen kou en kunnen ook goed tegen vocht. De IJslande truien hoef je niet uit te wassen (dat kan ook niet, ze krimpen). Je moet de truien uit laten waaien of speciaal laten reinigen.

Een lopi trui is niet goedkoop

Kosten IJslandse trui

De speciale truien uit IJsland zijn niet goedkoop. De truien kosten ongeveer tussen de €100 en €350. Sommige truien zijn duurder dan dat. De truien die je kunt kopen in IJsland zijn met de hand gemaakt en dus ook zeer exclusief. Je betaalt voor handwerk altijd een hogere prijs, maar daar krijg je natuurlijk wel iets bijzonders voor terug. De IJslandse trui draag je niet alleen binnen. Wanneer de trui dik genoeg is kun je deze ook prima zonder jas buiten dragen. Zeker wanneer het nog niet zo koud buiten is kun je de lopi trui prima buiten dragen. De trui is niet alleen lekker warm. Het is ook een zeer fashionable item. Het is erg belangrijk dat je een passende trui koopt.

Lopi trui kopen in Reykjavik

Wie op vakantie gaat naar IJsland kan natuurlijk makkelijk een leuke trui/sweater kopen. Er zijn veel winkeltjes in Reykjavik (de hoofdstad van IJsland) waar je deze bijzondere truien kunt aanschaffen. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat de truien behoorlijk aan de prijs zijn. Je krijgt hier natuurlijk wel heel wat moois voor terug. De truien zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn niet in een fabriek gemaakt. Een van de leuke winkels waar je de truien kunt kopen is Geysir

  • Leuke lopi truien koop je bijvoorbeeld bij Geysir: een kledingwinkel in Reykjavik

Er zijn ook truien van Lopi wol te koop in Nederland. Er moet wel bij gezegd worden dat deze truien vaak een beetje standaard zijn. Soms zijn de truien minder goed van kwaliteit of zijn ze helemaal niet van Lopi wol terwijl dat wel gezegd wordt. In de meeste gevallen zie je truien met een Noors motief. Deze truien zijn ook populair bij grote kleding warenhuizen zoals de H&M en de Primark. De kwaliteit van die truien in populaire kledingzaken is uiteraard een stuk minder.

Laatst aangepast op dinsdag, 27 maart 2018 16:23

Reageer op: "IJslandse trui: lopi truien van wol"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk