Wat vinden vrouwen knappe mannen?

Knappe man? Knappe man?

Wat maakt een man aantrekkelijk en knap? Wat vinden vrouwen aantrekkelijk aan een man en wat moet je doen om door vrouwen aantrekkelijk te worden bevonden? Wat maakt een gezicht van een man mooi, aantrekkelijk en knap? Is aantrekkelijkheid iets waar iedereen hetzelfde over denkt of is het iets persoonlijks? Aantrekkelijkheid is overal om ons heen en het is belangrijker dan je denkt. Knappe mannen hebben niet altijd een mooi gezicht. Het hebben van veel geld, halo effect, of een zeer hoge intelligentie kan een man ook knap maken. Wat valt er nog meer te zeggen?

Aantrekkelijk is voor iedereen gelijk?

Aantrekkelijkheid is iets bijzonders waar we met z'n allen eigenlijk niet zo heel veel grip op hebben. Iedereen weet wel wat aantrekkelijk is maar wat iemand nou precies aantrekkelijk maakt is soms moeilijk uit te leggen. Is het de vorm van de ogen of misschien wel de kleur van het haar? Is het de vorm van de mond, zijn het de spieren of is het de lach van iemand? Wat voor de één aantrekkelijk is kan voor de ander juist heel onaantrekklijk zijn zegt men wel eens. Is dit ook echt zo? Zijn er verschillen in de perceptie op het gebied van aantrekkelijkheid of zijn de kenmerken die iemand lelijk of knap maakt juist voor iedereen gelijk?

Een knap gezicht en veel dure spullen

Welke factoren maakt iemand knap? Natuurlijk is hier wel eens onderzoek naar gedaan. Er is gekeken naar de kenmerken die iemand knap maakt. Het gaat in de meeste gevallen om het gezicht van iemand. Aantrekkelijkheid gaat natuurlijk verder dan alleen het gezicht. We moeten ook kijken naar het figuur van iemand. Is iemand gespierd, slank of heeft iemand overgewicht? Tevens is kleding belangrijk. Men zegt wel eens dat kleding de man maakt. Ook uiterlijke kenmerken zoals kleding kan dus bijdragen aan algehele aantrekkelijkheid. Niet alleen kleding kan iemand knapper (of meer begeerlijk) maken. Denk ook aan luxe producten zoals een mooie auto, dure spullen en producten die het aanzien kunnen vergroten.

Wat vinden vrouwen knap bij mannen?

Allereerst moeten we naar het gezicht kijken. Aantrekkelijkheid wordt in de meeste gevallen als eerst beoordeeld aan de hand van het gezicht. Een gezicht zegt namelijk heel veel over iemand. Een gezicht kan vruchtbaarheid weergeven. Ook jeugdigheid, mannelijkheid en vrouwelijkheid is af te lezen aan de kenmerken van een gezicht. Een typisch mannelijk gezicht dat aantrekkelijk wordt bevonden door vrouwen (en mannen) bestaat uit de volgende kenmerken (bron: universiteit van Regensburg):

 • Brede kaak
 • Prominente jukbeenderen
 • Prominente kin
 • Veel en donkere oogwimpers
 • Symmetrische lippen
 • Het gezicht is langer dan het breed is
 • Breder voorhoofd
 • Het gezicht bevat weinig vet
 • Weinig rimpels
 • Heldere ogen

Is lengte aantrekkelijk bij mannen?

Het antwoord op deze vraag is misschien wel duidelijk voor veel mensen: ja. Lengte is een belangrijke factor als het gaat om aantrekkelijkheid. Veel vrouwen willen graag een man die langer is. In Nederland is dit meestal niet zo'n groot probleem: Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. In het buitenland kan het wel een probleem zijn. Langere mannen worden aantrekkelijker bevonden omdat een langere lichaamslengte laat zien dat de man:

 • In een goede lichaamsconditie verkeerd (gezondheid zorgt voor optimale groei)
 • Waarschijnlijk dominanter is (perceptuele dominantie, het is niet automatisch zo dat langere mannen dominanter zijn)

Maakt geld een man meer begeerlijk?

Het klinkt natuurlijk heel oppervlakkig om te denken dat geld invloed heeft op aantrekkelijkheid. Veel vrouwen zullen vast en zeker denken/zeggen dat geld geen rol speelt. Geld speelt echter wel een rol als het gaat om de begeerlijkheid van een persoon. Een man met veel geld laat zien dat hij een gezin kan onderhouden. Geld zorgt voor zekerheid. Tevens zorgt een goed gevulde portemonnee dat de dominantie van een man wordt verhoogd. Geld zorgt namelijk voor onafhankelijkheid. Met veel geld kan een man dure producten kopen. Denk bijvoorbeeld aan een dure horloge, aan een dure auto en een duur huis. Het beheren van dure producten maakt een persoon meer begeerlijk. Dit fenomeen staat bekend als het halo effect. Grote bedrijven maken hier gretig gebruik van door aantrekkelijke modellen naast een product te plaatsen. De aantrekkelijkheid van een mooi model wordt dan geprojecteerd en gelinkt aan het product dat verkocht moet worden. 

De belangrijkste factoren die een man aantrekkelijk maakt

Welke factoren zijn het belangrijkst? Wat maakt een man nou echt aantrekkelijk voor een vrouw? Denk aan de volgende punten:

 • Geld geeft macht. Macht is aantrekkelijk
 • Een typisch aantrekkelijk gezicht laat zien dat de man gezond is
 • Een mannelijk gezicht laat zien dat de man dominant is. Dominantie staat voor macht en macht is aantrekkelijk
 • Intelligentie (of veel kennis) is macht. Een hogere intelligentie zorgt voor een hogere aantrekkelijkheid
 • Een licht gespierd lichaam maakt de man aantrekkelijk. Spieren geven de indruk van dominantie en macht

Macht is een belangrijke factor. Als we specifiek kijken naar het gezicht, dan zijn typisch mannelijke kenmerken aantrekkelijk. Deze mannelijke kenmerken zijn niet bij alle mannen evenveel aanwezig. Belangrijke factoren zijn genen en hormonen. Het hormoon testosteron geeft een man meer mannelijke kenmerken (bredere kaak, jukbeenderen, minder vet). Andere factoren die belangrijk zijn:

 • Zorgzaamheid: wekt de indruk dat de man volwassen en zelfstandig is
 • Respectvol: wekt de indruk van een hogere intelligentie
 • Humor: wekt de indruk van een hogere intelligentie
 • Sociale vermogens: zorgt voor een hogere dominantie binnen een groep
 • Verbaal sterk: wekt de indruk dat de man zelfverzekerd is. Zelfverzekerdheid wekt de indruk van onafhankelijkheid

Typisch mannelijk gedrag is aantrekkelijk gedrag?

Is het aantrekkelijker voor vrouwen als mannen typisch mannelijk gedrag vertonen? Het antwoord is in de meeste gevallen nee. Prototypisch mannelijk gedrag wordt in Nederland veelal bestempeld als vrouwonvriendelijk en machogedrag. Het wordt geassocieerd met het hebben van een lagere intelligentie. In geëmancipeerde landen (Nederland, België, Scandinavië, IJsland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland) zijn mannen en vrouwen zoveel mogelijk gelijkwaardig. Betekent het dat een man dan helemaal geen indruk meer kan maken op een vrouw?

 • Mannen uit geëmancipeerde landen maken vooral indruk via het hebben van een hogere intelligentie (studeren)
 • Nederlandse mannen die geen haantjesgedrag vertonen worden aantrekkelijker bevonden. Het wekt de indruk van meer respect
Laatst aangepast op maandag, 26 maart 2018 17:37

Reageer op: "Wat vinden vrouwen knappe mannen?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk