Solliciteren: welke vragen stel je tijdens het gesprek?
Een nieuwe baan betekent vaak dat je op sollicitatiegesprek moet komen. Het doel van een sollicitatiegesprek is om nader kennis te maken met de werkgever. De sollicitant wil meer weten over de werkgever en de baan tijdens het sollicitaitegesprek. Om meer te weten te komen over de baan is het belangrijk om gerichte vragen te stellen. In dit artikel lees je welke vragen je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek.
Welke vragen stel je tijdens een sollicitatiegesprek?
Het is belangrijk om tijdens het gesprek, of na het gesprek, vragen te stellen aan de potentiële werkgever. Vergeet nooit dat beide partijen elkaar moeten overtuigen. Dit betekent dat jij de werkgever moet overtuigen van jouw kunnen, maar dat de werkgever jou moet overtuigen om bij het bedrijf en het team te komen werken. Een werkgever wil tijdens het gesprek daarom alles over jou te weten komen. Wat zijn je kwalificaties, je eigenschappen en wat breng je mee naar het nieuwe bedrijf. Deze vragen worden vaak gesteld door mensen van het P&O team, de leidinggevende en directe collega's. Sollicitanten moeten natuurlijk ook vragen stellen. Zonder het stellen van de juiste vragen weet je immers niet waar je komt te werken, of het team je wel bevalt en wat de werkzaamheden precies betekent.
Vraag naar de werkzaamheden
Ga tijdens het gesprek goed letten op de inhoud van het werk. Hoe wordt het werk omschreven en hoe ziet een typische werkdag eruit? Onthoud dat een vacaturetekst vaak iets rooskleuriger is dan het werk daadwerkelijk is. Het kan zijn dat er taken in staan vermeld die nauwelijks voorkomen tijdens het werk zelf. Probeer hier achter te komen tijdens het gesprek. Vraag ook naar de voorganger van de functie. Waarom is hij/zij gestopt met het werk? Als het een nieuwe baan betreft, dan kun je vragen waarom de baan is ontstaan en wat het bedrijf met de nieuwe baan wil. Vraag altijd naar het doel van de baan en hoe het bedrijf dat doel wil meten. Vraag bijvoorbeeld:
- Waarom is de positie vrijgekomen?
- Welk doel heeft de functie?
- Hoe wordt dat doel gemeten?
Vraag veel tijdens het gesprek
Het is goed om veel vragen te stellen tijdens het gesprek. Krijg een compleet en helder beeld van de baan. Het kan best zijn dat je na het gesprek denkt dat de baan niet voor jou is. Misschien is de baan een stuk saaier dan de vacaturetekst deed vermoeden. Houd er dus rekening mee dat werkgevers zich altijd een beetje beter voordoen dan ze in werkelijkheid kunnen bieden. Vragen kun je altijd stellen, dus ook tijdens het gesprek. Je hoeft niet te wachten tot het gesprek is voltooid. Een open en dynamisch gesprek maakt vaak meer indruk.
Vraag naar de sfeer
Vraag aan het eind van het gesprek naar de sfeer op de werkvloer. Als alle ''formele'' vragen zijn gesteld is het tijd voor een persoonlijkere aanpak. Vraag waarom de interviewers naar het bedrijf zijn gekomen en vraag naar persoonlijke ervaringen. Een sollicitatiegesprek mag persoonlijk worden en hoeft niet altijd extreem formeel te verlopen.
Wens de interviewers succes
Als er meer sollicitaties op één dag zijn, wens de interviewers dan veel succes met de aankomende sollicitaties. Je kunt dit doen aan het einde van het gesprek. Bedank ze uiteraard ook voor het gesprek. Daarnaast kun je thuis een e-mail sturen naar de potentieel leidinggevende met de boodschap dat je het gesprek fijn vond lopen. Hoe meer specifieke vragen je stelt, hoe beter dat doorgaans is. Houd er wel rekening mee dat je niet arrogant moet overkomen. Ga tijdens het sollicitatiegesprek dus niet opscheppen of het bedrijf naar beneden halen. Het is niet erg om een meningsverschil te hebben of om een kleine discussie uit te lokken.