Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan

Wat verdien jij? Wat verdien jij?

Een nieuwe baan betekent vaak ook dat je moet onderhandelen over je nieuwe salaris. In veel gevallen is het salaris vastgelegd in een schaal met een bijbehorende trede. Uiteraard kan ook hier veel in geschoven worden en kun je onderhandelen over de trede binnen een schaal. Als er geen schaal (CAO) wordt genoemd, dan is het salaris in de meeste gevallen marktconform.

Onderhandelen over je nieuwe salaris

Het is voor veel mensen spannend om te onderhandelen over je nieuwe salaris. Als je een nieuwe baan hebt, dan hoort de salarisonderhandeling er natuurlijk wel bij. Het salaris is wellicht de grootste beloning van je werkzaamheden bij het nieuwe bedrijf. Je wilt hier natuurlijk een goede deal sluiten dus moet je wel weten wat je doet. Werknemers die geen goede deal sluiten, of een deal sluiten waar ze zich toch niet helemaal in kunnen vinden, beginnen vaak ontevreden aan het nieuwe werk. Dit moet altijd worden voorkomen! Zowel de werknemer als de werkgever zullen hier op den duur hinder aan ondervinden.

Weet wat je waard bent

Het is belangrijk om te beseffen wat je waard bent, oftewel, de marktwaarde van je kwaliteiten en ervaring. De marktwaarde kun je zelf bepalen, vergelijken met vrienden en collega's of vergelijken met salarisschalen van bestaande CAO's. Bedrijven die een CAO (collectieve-arbeids-overeenkomst) hebben afgesloten hebben dit al voor jou bepaald. Een bepaalde salarisschaal in een CAO is namelijk gekoppeld aan de werkzaamheden waar de werknemer op heeft gesolliciteerd. Als een bepaalde functie is gekoppeld aan schaal 9, dan is het onmogelijk om een bedrag te eisen dat overeenkomt met het gemiddelde van schaal 12. In dat geval zijn de (nieuwe) werkzaamheden dus niet gekoppeld aan wat jij vindt dat je waard bent. Het is makkelijker om te onderhandelen over het salaris als er geen sprake is van een CAO.

CAO versus geen CAO

Onthoud dat een CAO veel positief nieuws met zich meebrengt als het gaat over het salaris. Zo hebben werknemers vaak recht op bijvoorbeeld een dertiende maand en meer vakantiedagen dan wanneer er geen sprake is van een CAO. Nadeel van een CAO is het ''statische'' karakter. Een loonsverhoging vragen kan in veel gevallen niet. Je moet dan vaak een jaar wachten om een trede omhoog te gaan in de schaal. Daarnaast kan het beginsalaris ook een stuk lager liggen dan bij een baan waar je vrij kunt onderhandelen over je salaris, en er dus geen sprake is van een CAO.

CAO betekent lang in dienst

De meeste salarisschalen zijn gebaseerd op de gedachte dat een werknemer jarenlang bij een werkgever blijft werken. Een werknemer moet vele jaren in dienst zijn bij dezelfde werkgever om in de top van bijvoorbeeld schaal 8, of FWG (functie-werk-groep) 40 te komen. Het is namelijk zo dat de werknemer elk jaar maar één trede omhoog gaat. Dit betekent doorgaans een salarisverhoging van ongeveer €85 (bruto). Tegenwoordig is de banenmarkt niet meer zo vast als eerder. Mensen wisselen veel sneller van baan waardoor het dus van belang is om zo hoog mogelijk ingeschaald te worden. Wie dat niet doet, moet (zeer) lang wachten om een redelijk salaris te ontvangen. Houd hier rekening mee bij het onderhandelen over het nieuwe salaris als er sprake is van een CAO.

Het onderhandelen over het nieuwe salaris

Het is extreem belangrijk om te beseffen wat je waard bent. Ga geen onredelijke bedragen eisen omdat jij graag in een duur huis wilt wonen. Het salaris is gekoppeld aan wat je kunt en de waarde die je meeneemt naar het nieuwe bedrijf. Soms is die waarde moeilijk in te schatten en moet je de hoogte van het salaris bepalen op basis van je werkverleden en/of je overige kwaliteiten. Onthoud dat elke kwaliteit iets waard is. Als je Engels spreekt, dan is dat geld waard. Als je goed bent met social media en/of online marketing, dan is dat zeker geld waard. Ook soft skills zijn geld waard. Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen die je kunnen helpen bij het juist uitvoeren van de baan. Je moet dan denken aan: 

  • Goed kunnen luisteren
  • Analytisch vermogen
  • Goede spreker en overtuigingskracht
  • Enthousiasme

Stel dat je vindt dat je ongeveer €2.900,00 waard bent. Je wilt dit bruto bedrag dan elke maand ontvangen van de nieuwe werkgever. Met dit bedrag in je achterhoofd ga je de onderhandelingen in. Wat je doet is het volgende:

1. Je laat de werkgever altijd het aangeboden bedrag eerst zelf noemen. Dit bedrag kan minder zijn dan jij wilt ontvangen.

2. Je vertelt over je kwaliteiten, je werkervaring en je persoonlijke eigenschappen die essentieel zijn voor de functie

3. Je noemt het bedrag dat jij wilt ontvangen. Je gaat echter meer vragen dan je wilt. Je vraagt in dit geval €3.200,00.

4. Je noemt het bedrag een investering. Het bedrijf gaat namelijk in jou investeren.

5. Je kunt eventueel wat zakken in het bedrag. Zo laat je zien dat je compromissen kunt sluiten. Je zakt (eventueel) naar het bedrag €2.900,00.

6. Beide partijen zijn nu tevreden.

Het is belangrijk om niet teveel af te wijken van het bedrag dat jij graag wilt ontvangen van de (nieuwe) werkgever. Het kan gebeuren dat de werkgever jou een veel lager salaris aanbiedt dan jij wilt ontvangen. Je kunt je dan afvragen of de functie wel bij jouw niveau en werkervaring past. Daarnaast kan het ook zijn dat de werkgever veel te rooskleurig is geweest over de functieomschrijving van de vacature. Ook kan het zijn dat de werkgever in financiële problemen zit. Het is belangrijk om op tijd te stoppen met de onderhandelingen als je er niet uitkomt met de werkgever. Het is in dat geval beter om je tijd en energie te investeren in een ander bedrijf.

Onderhandelen over extraatjes

Bij bepaalde bedrijven kan er onderhandeld worden over extraatjes. Je moet dan denken aan een fiets, een mobiele telefoon of een laptop. Vaak wordt dit door de werkgever aangeprezen alsof ze een stuk goud weggeven. Laat je niet gek maken door de kleine triviale extraatjes. Deze wegen namelijk niet op tegen een hoger salaris. Vergeet niet dat je met een hoger salaris veel meer kunt dan een nieuwe telefoon of een nieuwe fiets. Met een hoger salaris is het mogelijk om bijvoorbeeld een hoger hypotheek af te sluiten bij de bank. Het is altijd veel beter om het salaris dat jij wilt ontvangen te krijgen. De extraatjes komen later wel.

Laatst aangepast op vrijdag, 23 juni 2017 17:52

Reageer op: "Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk