Wat moet je op je cv zetten?

Een cv pas je continue aan Een cv pas je continue aan

Mensen die een nieuwe baan zoeken moeten een goede cv hebben om de werkgever te overtuigen van de kwalificaties en werkervaring. Een goede cv laat precies zien waar je sterk in bent en wat je kunt. Een cv geeft daarnaast ook informatie over de studies en cursussen die je hebt gevolgd. Wat zet je allemaal in je cv om de kans op een baan te vergroten en de werkgever te overtuigen van jouw kunnen?

Wat zet je in een cv?

Het is belangrijk om een goede cv te hebben, niet alleen om de werkgever te overtuigen, ook om zelf helder voor ogen te hebben wat je allemaal kunt en wat je in het verleden allemaal hebt gedaan. Een cv is dus een soort overzicht van jouw loopbaan. Een cv begint altijd met je persoonlijke gegevens. Vermeld je naam, je adres, je geboortedatum en je nationaliteit. Een pasfoto is ook erg belangrijk. Deze kun je het beste boven, in een hoek plaatsen. Een pasfoto geeft de werkgever een beeld van jou als persoon. Het is belangrijk om een zakelijke foto te gebruiken. Gebruik dus niet een vakantiefoto waar jij aan het strand ligt. Gebruik ook zeker geen foto waar meer mensen op staan. De werkgever moet direct zien wie jij bent.

Je sterke punten

Een cv vermeld naast de persoonlijke eigenschappen ook jouw sterke punten. Waar ben je goed in en wat vind je leuk om te doen. Maak een kopje met een stukje tekst eronder waarin jij vermeld waarom je goed bent in die eigenschap. Stel dat je erg goed bent in het schrijven van een communicatieplan. Maak dan een kopje en vermeld waarom je deze kwaliteiten bezit. Een aantal van deze ''persoonlijke'' kopjes maken je cv persoonlijk en eigen. Een werkgever zal dit zeker waarderen. Daarnaast springt een persoonlijke cv ook direct in het oog van de potentiéle werkgever.

Je werkervaring

Werkervaring is voor veel bedrijven extreem belangrijk. Als je al ergens hebt gewerkt, dan is dat ''bewijs'' dat je een bepaalde functie kan uitvoeren. Laat daarom in een cv ook duidelijk zien wanneer en waar je hebt gewerkt. Geef ook een korte omschrijving van de functie in heldere taal. Vermijd moeilijke woorden of vakjargon. Verplaats je in de werkgever die jouw cv uiteindelijk gaat lezen. Begin met de werkervaring altijd eerst met de meest recente baan. Begin dus niet met je eerste baantje. Houd er ook rekening mee dat niet alle banen vermeld moeten worden. Als je solliciteert voor een baan als beleidsmedewerker, dan is het niet noodzakelijk dat je de werkervaring bij de lokale supermarkt vermeld. Schrap dus irrelevante informatie.

Je kwalificaties

Diploma's en certificaten zijn ook belangrijk om te vermelden. Door het vermelden van een diploma kan de werkgever zien dat je een bepaald niveau hebt. Vaak is dit een harde eis voor een baan. Een werkgever kan bijvoorbeeld eisen dat de kandidaat minimaal een HBO denkniveau moet hebben. Als je een HBO diploma hebt, dan vermeld je dat bij je kwalificaties. Je hoeft niet je zwemdiploma te vermelden. Dit voegt niets toe. Ook een typediploma vermeld je niet bij je kwalificaties. Alleen de meest relevante diploma's en certificaten vermeld je. Probeer zo helder mogelijk te blijven. Ga dus niet lastige afkortingen in je cv gebruiken die niemand anders begrijpt.

Je vaardigheden

Het is ook leuk en informatief om je vaardigheden te vermelden. Vermeld wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Ben je bijvoorbeeld goed in een speciaal soort programma? Vermeld het dan onder het kopje vaardigheden. Spreek je een bijzondere taal? Vermeld het eveneens bij vaardigheden. Maak niet een lijst van één a4 lang. Houd het kort en bondig en vermeld de meest relevante vaardigheden.

Wat anderen over jou zeggen

Tot slot kun je aangeven wat anderen over jou zeggen. Dit wordt in de psychologie ook wel social proof genoemd. Wat anderen over jou zeggen kan voor de werkgever interessant zijn.

Geef je cv een persoonlijke touch

Een standaard cv vindt niemand leuk om te lezen. Ga om die reden je cv persoonlijker maken. Probeer een andere lay-out dan de standaard cv lay-out die men vroeger altijd gebruikte. Beperk het gebruik van kleur in je cv. Dit kan kinderachtig en onprofessioneel overkomen. Zakelijk kleuren zijn wel toegestaan, evenals een zakelijke lettertype. Gebruik formele bewoording, maar houd het wel leesbaar.

Laatst aangepast op dinsdag, 04 april 2017 14:34

Reageer op: "Wat moet je op je cv zetten?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk