Pollakisurie: vaak moeten plassen, valse drang!

Vaak naar de wc Vaak naar de wc

Moet jij vaak en veel plassen op een dag? De drang om vaak te moeten plassen met weinig urine wordt ook wel pollakisurie genoemd en kent verschillende oorzaken. Veel mensen vinden het vervelend om vaak te moeten plassen op een dag. Dit geldt niet alleen voor overdag plassen, ook 's nachts en 's avonds plassen komt veel voor, met name bij vrouwen. Pollakisurie kan belemmerend zijn want niet altijd is er een (schoon) wc in de buurt. Wat moet je doen als je vaak meot plassen en welke oplossingen zijn er tegen pollakisurie?

Wat is pollakisurie precies?

Heb jij er wel eens van gehoord? Pollakisurie is de term die gebruikt wordt als je vaak op een dag moet urineren (of plassen). Plas-problemen komen veel voor, maar met name vrouwen hebben last van het veel moeten plassen op een dag. Soms moet je veel plassen, soms heel erg weinig en komt er bijna niets uit, maar was er wel drang om te moeten plassen. Ook kan het vaak moeten plassen in de nacht voorkomen waardoor je constant het bed uit moet voor een bezoek aan het toilet. Dit kan gevolgen hebben voor je nachtrust en uiteindelijk je humeur de dag later.

Vaak moeten plassen, maar waarom?

Niet iedereen moet evenvaak naar de wc. Sommige mensen plassen bijna nooit, de ander om de haverklap. Waarom moet jij juist wel vaak plassen? Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor pollakisurie. Een van de oorzaken ligt bij de blaas. Denk bijvoorbeeld aan een overactieve blaas (OAB-syndroom). De blaas is overactief en geeft steeds maar een klein beetje plas. Je voelt een drang dat je moet, maar eenmaal op het toilet komt er maar weinig plas uit. Soms is er ook sprake van valse drang. Je dacht dat je nodig moest plassen, maar tijdens het plassen zelf komt er maar weinig (tot geen) urine. Uiteraard zijn er nog meer oorzaken voor het veel moeten plassen:

  • Verzwakte blaas
  • Bekkenbodemverzwakking
  • Kleine blaas met weinig inhoud
  • Stress
  • Veel moeten plassen door veel koffie drinken
  • Nycturie (in de nacht veel moeten plassen)

Vaak plassen, maar er komt bijna niets uit

Een van de kenmerken van pollakisurie is dat je wel de drang voelt om te plassen, maar dat er bijna niets uitkomt. De wand van je blaas geeft een seintje af dat je moet. Je denkt dan echt dat je nodig moet en je blaas vol zit met plas. Je haast je naar het toilet, maar eenmaal bij het toilet bleek het valse drang.

Stress en plassen

Stress doet veel met je lichaam. Zo kan je blaas reageren op hormonen (stress) waardoor je vaker naar de wc moet dan normaal. Je lichaam is onrustig en geeft het gevoel af dat je moet plassen. Sommige mensen ervaren ook een angst dat er geen wc in de buurt is, zeker als ze een lange reis moeten maken. Het lichaam kan dan onnodig vaak een signaal afgeven dat de blaas geleegd moet worden, zeker minuten voordat de reis begint. Onnodig vaak naar de wc komt in dit geval door stress en angst. Naast het vaak moeten plassen kan iemand ook vaak moeten poepen door stress. De darmen kunnen, net als de blaas, ook reageren op stresshormonen. Bij pollakisurie is er meestal iets anders aan de hand. In dat geval is de blaaswand de boosdoener die (valse) signalen afgeeft aan de hersenen.

Wat moet je doen bij pollakisurie?

Als je het gevoel hebt dat je veel vaker naar het toilet moet dan bijvoorbeeld je collega's, familie of vrienden. Ga dan eerst naar de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Hier kan een onderzoek plaatsvinden om te kijken of jij last hebt van pollakisurie.

Laatst aangepast op vrijdag, 30 maart 2018 17:50

Reageer op: "Pollakisurie: vaak moeten plassen, valse drang!"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk