5 redenen waarom mensen stress krijgen

Ervaar jij stress? Ervaar jij stress?

Veel mensen ervaren stress, maar hoe komt dat precies? Stress is een lichamelijke en chemische reactie die tot stand komt wanneer we de druk ervaren om te moeten presteren. Stress heeft als doel om het lichaam in paraatheid te krijgen. Het lichaam bereid zich bijvoorbeeld voor op een moeilijke taak of op een angstige situatie. Chronische stress is gevaarlijk en kan voor allerlei complicaties zorgen. In dit artikel lees je over redenen waarom mensen stress krijgen.

Minimale stress

Een klein beetje stress is doorgaans niet verkeerd. Je wordt alert en raakt gefocused. Minimale stress komt bijvoorbeeld goed van pas als je gaat sporten, gaat racen in een auto of bijvoorbeeld als je een wedstrijd aan gaat met iemand. De drang om te presteren kan door stress groter worden. Stress werkt dus als een soort katalysator om jezelf net een beetje over de streep te trekken.

Langdurig veel stress

Mensen die langdurig en heel veel stress ervaren krijgen hier op den duur veel last van. Een aantal symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • Hartkloppingen
  • Slechte nachtrust
  • Slecht humeur
  • Geen eetlust, of juist heel veel eetlust
  • Vermoeidheid
  • Angstig en prikkelbaar
  • Slechte focus
  • Slecht geheugen

Een lichaam veroudert veel sneller bij langdurig veel stress. Dit heeft onder andere te maken met een inbalans van de chemische stoffen in het lichaam. Bij langdurig (chronische) stress raken de hormonen uit balans. Dit kan resulteren in ziekten en veroudering.

1. Stress op het werk

Wellicht de voornaamste bron van stress is te vinden op de werkvloer. Hier krijgen mensen te maken met deadlines, vervelende collega's, angstige situaties en prestatiedrang. Daarnaast zijn er op de werkvloer veel mensen te vinden. Mensen met allerlei verschillende persoonlijkheden. Dit kan botsen tussen mensen, waardoor mensen gepest of buitengesloten worden. Allerlei potentiële stressfactoren liggen op de de loer. Veel mensen ervaren daarom stress op het werk. Dit kan uiteindelijk resulteren in overspannenheid. Ongeveer 15% van alle werknemers krijgt zelfs te maken met een burn-out. Iemand is in dat geval gemiddeld 190 dagen uitgeteld en kan niet meer werken.

2. Stress in een relatie

Een romantische en liefdevolle relatie is voor veel mensen fijn. Toch ervaren veel mensen soms ook stress in een relatie. Botsende persoonlijkheden zijn daar vaak een oorzaak van. Daarnaast kan er ook sprake zijn van tegengestelde belangen, denk bijvoorbeekd de keuze om kinderen te nemen of om kinderen op te voeden.

3. Kinderen in de relatie

Kinderen zijn leuk, maar helaas vaak niet voor de nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat mensen met jonge kinderen minder gelukkig zijn dan mensen zonder kinderen. Dit heeft te maken met de stress die kinderen met zich brengen. Kinderen houden ouders vaak op, kunnen vervelend zijn en kosten geld. Daarnaast is de verdeling van de opvoeding vaak niet gelijkwaardig waardoor één van de ouders of opvoeders meer moet doen dan de andere. Dit kan voor stress zorgen.

4. Financiële problemen en stress

Waarom krijgen mensen stress? Een grote oorzaak is geld. Mensen met veel geld hebben vaak geen stress over oplopende rekeningen. Geld is altijd nodig, dag in dag uit. Heel veel geld maakt je uieindelijk niet meer gelukkig dan een goed inkomen. Bij een salaris van ongeveer €75.000 per jaar kun je volgens onderzoek erg gelukkig zijn. Je kunt dan praktisch alles wel betalen. Ga je meer verdienen, dan word je volgens onderzoek niet gelukkiger (je blijft op hetzelfde niveau).

5. Geen relatie

Het hebben van een relatie kan stress opleveren, maar mensen zonder een relatie hebben vaak ook stress. Men vraagt zich af hoe het kan dat de ware nog niet is verschenen. Vrienden en familie om je heen gaan trouwen en krijgen kinderen, terwijl jij alleen overbiljft. Dit is wat veel mensen niet willen, maar wel zijn. Bij vrouwen tikt de biologische klok ook door, waardoor stress kan worden ervaren.

Bij langdurig veel stress is het raadzaam om een gesprek aan te vragen bij een psycholoog. Er zijn veel verschillende soorten psychologen, elk met hun eigen expertise. Psychologie werkzaam in de ouderenpsychologie zijn specialist in het behandelen en begeleiden van ouderen. Arbeidspsychologen zijn daarentegen juist gericht op het verhelpen en begeleiden van klachten die te maken hebben met arbeid, zoals een burn-out, een bored-out of depressie.

Laatst aangepast op maandag, 02 oktober 2017 16:25

Reageer op: "5 redenen waarom mensen stress krijgen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk