Aspirine, paracetamol, ibuprofen, welke is het beste?

Ibuprofen Ibuprofen

Als je pijn hebt kun je gebruik maken van pijnstillers. De pillen helpen tegen de pijn maar welke pijnstiller kun je nou het beste gebruiken? Moet je kiezen voor aspirine, paracetamol of ibuprofen? Alle drie pijnstillers zijn populair maar hebben verschillende bijwerkingen. Wie hoofdpijn, rugpijn en spierpijn heeft kan misschien wel beter kiezen voor een bepaalde pijnstiller. Welke is dat dan en waarom is dat zo? Wat zijn de verschillen tussen de drie medicijnen? Ontdek hier welke pijnstiller het beste is.

Pijnstillers: aspirine, paracetamol en ibuprofen

Er zijn mensen die direct grijpen naar een pijnstiller als ze al een klein beetje pijn ervaren. Er zijn ook mensen die nooit een pil slikken. Ze zeggen dat de pijn vanzelf wel weer verdwijnt. Toch kan het voor veel mensen echt noodzakelijk zijn om een pijnstiller te slikken. De pijn kan soms extreem ernstig zijn waardoor mensen niet meer goed kunnen functioneren. In de winkels vind je veel verschillende soorten pijnstillers. Je ziet vaak niet goed welke werkzame stof in het product ziet. De drie meest gebruikte soorten zijn aspirine, paracetamol en ibuprofen. Soms is er nog een extra hulpstof toegevoegd, bijvoorbeeld cafeïne. Een hulpstof kan in bepaalde gevallen het effect van de pijnstiller vergroten.

Welke pijnstiller moet je kiezen?

De vraag is natuurlijk welke pijnstiller je moet kiezen en welke pijnstiller het beste is. Als je hevige pijn hebt wil je gewoon direct (zo snel mogelijk) van de pijn af zijn. Alle drie soorten werken tegen pijn. Sommige pijnstillers worden sneller opgenomen dan andere en bepaalde pijnstillers hebben een werking op het lichaam waar je toch even bij stil moet staan. Lees daarom ook altijd de bijsluiter van een pijnstiller goed door. Kijk vooral naar de bijwerkingen van een medicijn. Je kunt namelijk ook allergisch zijn voor een bepaalde werkzame stof of voor een hulpstof.

Aspirine of acetylsalicylzuur

De werking van aspirine is drievoudig. Allereerst werkt het middel pijnstillend. Als je aspirine slikt zal de pijn dus minder worden. Aspirine kan in principe voor alle mogelijke pijnen worden geslikt. Denk dan aan rugpijn, kniepijn, hoofdpijn en menstruatiepijn. Onthoud wel dat aspirine ook bloedverdunnend werkt. De tweede werking van aspirine is koortsverlagend. Bij koorts en griep is het dus verstandig om voor aspirine te kiezen. Een derde werking van aspirine is ontstekingsremmend. Aspirine is een veelgebruikte pijnstiller en wordt ook al jarenlang gebruikt. De werking van aspirine blijft artsen verbazen. Steeds worden er namelijk nieuwe ontdekkingen gedaan rondom het medicijn.

Paracetamol

De werking van paracetamol is pijnstillend en koortsverlagend. Dit betekent dus niet dat paracetamol ontstekingsremmend werkt. Voor een gewone hoofdpijn werkt paracetamol prima. Ook voor andere pijnen in het lichaam is paracetamol geschikt. Paracetamol is één van de meest gebruikte pijnstillers in Nederland.

Ibuprofen

De werking van ibuprofen is net als bij aspirine drievoudig. Het middel werk pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het middel zit tegenwoordig in veel verschillende medicijnen verwerkt. De bekende liquid caps van Advil werkt met ibuprofen. Ook het merk Nurofen werkt met de werkzame stof ibuprofen. Het middel werkt in grote lijnen hetzelfde als aspirine. Toch zijn er wel een aantal bijwerkingen bij het veelvuldig slikken van ibuprofen. Een bekend probleem is beschadiging van de maagwand (maagzweer). Tevens wordt er beweerd dat het middel bij regelmatige inname de kans op een hartaanval met ongeveer 24% vergroot.

Welke pijnstiller is het beste?

Als je veel pijn hebt is een pijnstiller vaak nodig. In principe werken alle drie soorten werkzame stoffen prima. Sommige medicijnen werken iets sneller dan andere. De liquid caps van Advil worden bijvoorbeeld sneller opgenomen. Dit betekent dat de werkzame stof ibuprofen sneller in je bloed terecht komt waardoor de pijn sneller verdwijnt. Er zitten echter wel nadelen aan het gebruik van veelvuldige inname. Paracetamol lijkt de veiligste keuze, echter kan men dat ook zeggen voor aspirine. Acetylsalicylzuur heeft als voordeel dat het ook ontstekingsremmend is. Wie bijvoorbeeld griep heeft kan misschien wel het beste kiezen voor een medicijn met als werkzame stof aspirine. Als je een gewone hoofdpijn hebt kun je misschien wel beter kiezen voor paracetamol. Als je erg snel van je pijn af wilt zijn is ibuprofen (Advil) een logische keuze.

Laatst aangepast op dinsdag, 31 oktober 2017 19:25

Reageer op: "Aspirine, paracetamol, ibuprofen, welke is het beste?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk