De gezondste noten: welke noten zijn gezond?
Noten zijn lekker en gezond. We weten allemaal wel dat noten goed voor je gezondheid zijn maar waarom zijn noten nou specifiek gezond en zijn eigenlijk alle noten wel echt gezond? Welke noten kun je het best eten en welke noten zijn misschien wat minder gezond dan je denkt? Zijn gesuikerde noten ook gezond en hoe zit dat met gezouten noten? De meeste bekende noot is misschien wel de pinda. Deze aardnoot is lekker en gezond, mits je er natuurlijk niet al te veel van eet. Ook walnoten en cashewnoten zijn lekker en gezond. Wist je dat het ook mogelijk is om allerlei lekkere hapjes te maken met noten. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijk walnotentaartje maken met verse walnoten. Hoe je dat maakt lees je in dit artikel.
De gezonde noten
In principe zijn alle noten wel gezond. Noten zitten vol met goede bouwstoffen. Ook bevat een noot veel vetten. Dit zijn echter wel de goede vetten. Goede vetten worden door je lichaam gebruikt om structuren (weefsels) gezond en jong te houden. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan je hersenen. Je hersenen zijn grootverbruikers als het gaat om de goede en gezonde vetten. Deze vetten vind je bijvoorbeeld ook in vette vis. Noten zijn dus gezond maar pas op: veel noten eten is niet gezond. Het voedingscentrum adviseert om een handjevol noten te eten. Vaak lukt dat niet en eet je veel meer.
Cashewnoten zijn gezond?
Cashewnoten zijn gezond. De noten bevatten veel eiwitten en veel goede essentiële vetten (oleïne). Deze vetten kunnen je echter wel dik maken. Als je veel cashewnoten eet heb je ook veel calorieën binnen gekregen. Als je 100 gram cashewnoten eet heb je 638 calorieën binnengekregen. Een portie cashewnoten bevat ongeveer 30 gram. Wie dus ongeveer drie porties cashewnoten eet heeft al behoorlijk veel calorieën tot zich genomen.
Amandelen: de gezonde noot
Amandelen zijn makkelijk vekrijgbaar in de supermarkt, toko of markt. Gelukkig maar want deze noot is zeer voedzaam. Amandelen zijn rijk aan vitamine E, calcium, fosfor en magnesium. Deze mineralen en vitaminen zijn goed voor het lichaam. Een paar handjes van amandelen is dus goed voor je lichaam. Let wel op dat je niet meer dan een paar handjes neemt: ook amandelen bevatten veel vetten. Amandelen zijn ook goed voor huid en haar.
Pecannoten: heerlijk en lekker
Pecannoten lijken op walnoten maar ze zijn net even wat anders. Pecannoten hebben ook een heel andere smaak dan walnoten. De pecannoot is een geliefde noot: veel mensen vinden deze noot heerlijk. De pecannoot is echter wel een wat duurdere noot maar compenseert dat weer door bol te staan van de vitaminen en mineralen. Ook bevatten pecannoten zink, mangaam, koper en fosfor.
Walnoten: gezond en veelzijdig
De walnoot heeft het uiterlijk van je brein. Met de gekronkelde groeven en bijzondere vorm is de walnoot een vreemde verschijning maar zeer gezond en extreem lekker. Voor veel mensen is de walnoot de nummer één noot. Walnoten zijn echter wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld pinda's. Dit heeft onder andere te maken dat walnoten moeilijker zijn te verkrijgen en het bewerkingsproces duurt langer. Walnoten groeien aan bomen, pinda's groeien onder de grond. Wie verantwoord walnoten eet verhoogt daarmee zijn of haar gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat walnoten de risicio op hart- en vaatziekten kan verminderen?
Een walnoten taartje maken
Hoe maak je een heerlijk walnotentaartje? Walnoten zijn makkelijk verkrijgbaar in de herfst, maar ook in de andere seizoenen zijn walnoten prima te verkrijgen. Een walnotentaartje maak je heel makkelijk. De volgende ingrediënten heb je nodig voor de bodem van het taartje:
- 175 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- halve theelepel zout
- 100 gram koude boter (in blokjes)
- 1 ei
- 2 à 3 theelepels koud water
Voor de vulling van het walnotentaartje heb je het volgende nodig:
- 125 gram boter (op kamertemperatuur)
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 4 eetlepels bloem
- 175 ml ahornsiroop
- 200 gepelde walnoten (geroosterd en grof gehakt)
- 50 gram pure chocolade (gehakt)
- poedersuiker
- snufje zout
De bereidingswijze van het walnotentaartje
Het walnotentaartje maak je heel makkelijk. Zorg er eerst voor dat je alle ingrediënten in huis hebt en bewerk de ingrediënten. Ga dus de walnoten roosteren en ga deze grof hakken. Ga ook het chocolade fijn hakken. Als je alles voor je hebt staan kun je aan de slag. Zorg er ook voor dat je een goed keukenmachine hebt. Je hebt uiteraard ook een oven nodig. Het taartje moet op 175 graden ongeveer 40 minuten in de oven bakken. Als het taartje is afgekoeld kun je deze serveren. Strooi het poedersuiker over het taartje als deze is afgekoeld.
Stap 1: bodem maken
We maken eerst de bodem van het walnotentaartje. Zeef de bloem, het cacaopoeder en het zout in een kom. Doe dit bijvoorbeeld in de kom van je keukenmachine. Je voegt de boter toe en mengt alles kort zodat je kruimels ziet. Je voegt vervolgens een ei en water toe. Vervolgens ga je weer mengen totdat je een mooie deeg hebt. Het deeg ga je vervolgens uitrollen op een bakplaat. Bestrooi een beetje bloem op de plaat want anders blijft het deeg plakken. Met wat huishoudfolie dek je het deeg af en leg je het even weg. Het deeg moet namelijk even rusten. Na een half uur kun je het deeg er weer bij pakken.
Stap 2: het deeg in je bakblik
Als je het deeg er weer bij pakt kun je het in een ingevette bakblik doen. Je ingevette bakblik moet ongeveer een doorsnee hebben van 24 centimeter. Je bakt de bodem ongeveer twintig minuten in een op 200 graden voorverwamde oven. Kijk goed naar je taartbodem. Als deze mooi bruin is haal je deze uit de oven. De temperatuur van de oven verlaag je nu naar 175 graden.
Stap 3: vulling in je taartbodem
Nu je taartbodem af is maak je de vulling. Roer de boter samen met de suiker tot een mooi en romig mengsel. De eieren klop je er vervolgens door. Doe dit één voor één en voeg ook telkens een beetje bloem toe. De overige ingrediënten meng je er ook telkens een beetje bij. Giet het geheel op de taartbodem en bak de taart zo'n veertig minuten op 175 graden. Je taart is nu klaar!