Hoe ga je om met een irritante collega?

Irritante collega Irritante collega

Veel mensen werken samen met collega's in een bedrijf. Vaak zit je met één of meerdere collega's in een kantoor. Dit betekent dat je elkaar bijna elke dag ziet. Normaal gesproken hoef je irritante mensen nooit weer te zien en kun je elkaar voor altijd negeren. Als een irritant persoon een directe collega is kan dat helaas niet. Wat moet je doen als je elke dag werkt met een irritante collega? Doe er iets aan want anders zal het je gezondheid schaden!

Je werkt met een collega die heel irritant is

Laten we beginnen met het goede nieuws: je bent zeker niet de enige! Veel mensen werken in een kantoor samen aan een project. Samenwerken kan soms erg vervelend zijn, zeker wanneer het met mensen moet die enorm verschillend kunnen zijn op meerdere domeinen. De meeste mensen kunnen na een zeer korte tijd al bepalen of ze iemand wel of niet mogen. Dit proces neemt doorgaans slechts een paar uur in beslag. Wanneer iemand (een collega) totaal niet matcht met wie jij bent, dan kan er op den duur een probleem ontstaan. Wat kun je in dat geval doen?

Welke collega's zijn irritant?

Wat maakt een collega eigenlijk irritant en vervelend? Om te beginnen zijn irritante collega's bijna altijd mensen die een bepaald persoonlijkheidstrek delen. De persoonlijkheidstrek die hier wordt bedoeld heet consciëntieusheid. Mensen die van zichzelf erg conscientieus zijn kunnen erg moeilijk omgaan met verandering. Deze mensen zijn vaak niet creatief en houden van regels. Ze vinden het vervelend als er iets mis gaat en kunnen daar moeilijk mee omgaan. Daarnaast vinden deze mensen het ook moeilijk te begrijpen wanneer er collega's zijn die zich niet aan dezelfde regels houden die zij hanteren. Conscientieuze mensen zijn vaak planners en houden van organiseren. De gemoedstoestand van de consciëntieuze collega is erg afhankelijk van complimenten. Consciëntieuze collega's houden van orde en structuur en vinden het fijn om in een hiërarchisch systeem te werken. Graag nemen ze de leiding binnen een groep en vinden het fijn om fouten van anderen te ontdekken.

Irritante collega's zijn vaak Pietje Precies

Waarom zijn consciëntieuze collega's vervelend?

De meeste werkomgevingen zijn niet statisch en zijn om meerdere vlakken zeer veranderlijk. Een dynamische werkomgeving vraagt daarom ook om mensen die creatief en zogenaamd ''out of the box'' kunnen denken. Toch zijn de meeste bedrijfsculturen juist erg statisch en onveranderlijk. Er is dus vaak een mismatch tussen de kern van het bedrijf en wat het bedrijf gaag wil. Wanneer een omgeving wordt ''besmet'' met een consciëntieuze persoonlijkheid is dat vaak een doodsteek voor de werkgroep. De persoonlijkheidstrek staat namelijk lijnrecht tegenover creativiteit. Binnen een korte tijd zal er wrijving en irritatie ontstaan. Een conflict ligt in het verschiet.

Welke werkplek is geschikt voor consciëntieuze collega's?

Wat als je jezelf herkent in de omschrijving van de consciëntieuze collega? Is het één en al kommer en kwel? Nee, dat is het zeker niet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die erg precies, gestructureerd en planmatig te werk gaan het vaak erg goed doen tijdens de studie en op het werk zelf. De trekken die zijn omschreven bieden dus een grotere kans op succes. Vaak worden er hogere cijfers gehaald en is er eerder sprake van een loonsverhoging of een vast contract bij mensen die consciëntieus zijn. Een nadeel van een consciëntieus karakter is het niet hebben van humor en bepaalde sociale vaardigheden. Nieuwe ideeën komen zelden tot stand. Een consciëntieus persoon zal per definitie niet moeten werken in de volgende werkvelden:

  • Marketingsbureau
  • Grafisch ontwerpbureau
  • Architectenbureau
  • Ondernemer (consciëntieuze mensen zullen hier veel moeite mee hebben)
  • Chirurg / Medisch specialist
  • Bouwvakker / Timmerman
  • Kapper / Pedicure

Waar kun je wel werken als consciëntieus persoon? Denk aan de volgende werkvelden:

  • Rechter / Advocaat
  • Juridisch medewerker
  • Vertaler
  • Planner
  • Callcenter

Wat als je niet consciëntieus bent?

Gefeliciteerd, je bent waarschijnlijk een leuke collega om mee samen te werken. Je zult waarschijnlijk veel incasseringsvermogen hebben, bent creatief, snapt humor en je bent waarschijnlijk ook vaak sarcastisch. Daarnaast hou je ook niet van rangorde en vind je het fijn om je eigen tijd in te delen. Het nadeel is dat je overschaduwd kunt worden door mensen die jouw kwaliteiten niet bezitten. Vaak ben je niet bezig met prestige en maakt het jou niet veel uit wat anderen van jou vinden. Je zult je hoogstwaarschijnlijk erg irriteren aan collega's die van elk puntje een probleem maken.

Niet meer met plezier naar je werk door irritante collega's

Het kan gebeuren dat één of meerdere collega's zo vervelend zijn dat je niet meer met plezier naar je werk gaat. Wellicht lig je er 's avonds zelfs wakker van. In dat geval is het belangrijk om actie te ondernemen. Rapporteer het probleem bij je leidinggevende. Je kunt het probleem ook aankaarten bij een vertrouwenspersoon. Veel bedrijven hebben een persoon die je in vertrouwen kunt nemen. Je kunt ook in gesprek gaan met de vervelende collega. Vraag aan andere collega's of zij hetzelfde ervaren. Vaak durven mensen het probleem niet aan te kaarten en zijn ze bang voor een reactie.

Lichamelijke klachten

Wanneer het probleem te groot wordt kunnen mensen uiteindelijk enorme stress ervaren en lichamelijke klachten ontwikkelen. Vaak gaat het gepaard met psychische problemen. Slapeloze nachten, vermoeidheid en stress zorgen er uiteindelijk voor dat je niet goed meer kunt functioneren op het werk. Een burn-out ligt al snel op de loer. 

Tot slot

Kaart problemen met collega's zo snel mogelijk aan. Helaas is er nog altijd onvoldoende kennis bij bedrijven over de effecten van het samenplaatsen van mensen met botsende karaktertrekken en persoonlijkheidseigenschappen. De effecten kunnen echter gigantisch zijn en vaak in het nadeel van het bedrijf zelf. Langdurige ziekte is vaak een uitkomst door het botsen van persoonlijkheden. Een mediator wordt vaak ingeschakeld wanneer er problemen zijn ontstaan. Wanneer er geen middenweg gevonden kan worden, worden mensen vaak op verschillende werkplekken gezet.

Heb jij een vervelende en irritante collega waar je elke dag weer tegen aan moet kijken? Waar erger jij je vooral aan en wat kun je doen om weer met plezier naar je werk te gaan? Deel je tips door een reactie te geven onder dit artikel!

Laatst aangepast op zaterdag, 21 oktober 2017 14:56

Reageer op: "Hoe ga je om met een irritante collega?"

3 reacties

  • Reactielink R.bos vrijdag, 06 april 2018 16:31 Geplaatst door R.bos

    Hallo Suzanne. Vervelende mensen heb je natuurlijk overal, maar op je werk word je er vaak mee geconfronteerd. Misschien moet je er eens met je leidinggevende over praten? Dat kan wel eens helpen, dan sta je wat sterker.

  • Reactielink Suzanne Menaka donderdag, 05 april 2018 19:01 Geplaatst door Suzanne Menaka

    Ik heb een lastige collega, is 60+ , arrogant en ongeïnteresseerde. Eigenlijk een stress kip, jammer zij verpest de sfeer, tegen sommige is zij altijd beleefd op andere altijd kritiek. Wat een stuk chagrijn!

  • Reactielink Annigje donderdag, 04 januari 2018 04:18 Geplaatst door Annigje

    Het afgelopen jaar zijn mijn collega en ik meerdere keren gebotst. Zij is regelmatig chagrijnig en snel gepikeerd en bepaalt de sfeer in de groep. We zijn meerdere keren in gesprek geweest maar het verandert niet. Ik heb met een coach gesproken over hoe hiermee om te gaan maar het blijft lastig en maakt dat ik met tegenzin naar mijn werk ga.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk