Mangosteen: bijwerkingen van de superfood

Mangosteen Mangosteen

Een iets minder bekende fruitsoort is de mangosteen. De mangosteen is bijzonder fruit en wordt vaak gerekend tot de superfoods. De mangosteen is een vrucht afkomstig uit zuidoost-Azië en wordt daar al jaren als voeding en medicijn gebruikt. De mangosteen wordt steeds populairder in Nederland en kan zowel als verse vrucht gegeten worden alsmede verwerkt worden in pilvorm of voedingssupplement. Ondanks alle positieve stoffen in de mangosteen die goed zijn voor je gezondheid kunnen er ook bijwerkingen kleven aan een fruitsoort. Wat zijn de bekende bijwerkingen van de superfood mangosteen?

Mangosteen of Mangistan

De mangosteen wordt ook wel mangistan of manggis genoemd. De fruitsoort is afkomstig uit de plantenfamilie Guttiferae. De bijzondere fruitsoort komt uit zuid-oost Azië en groeit aan een 25 meter hoge boom. De boom is groenblijvend en groeit heel langzaam. Na 15 jaar groeien er vruchten aan de boom. De vruchten groeien twee tot drie keer per jaar aan de boom.

Een mangosteen ziet er vreemd uit

De vrucht

Mangosteen is een bes ter grootte van een sinaasappel. Niet een bes zoals we die gewoonlijk gewend zijn, maar een grote en dikke bes met een taaie schil. De schil van de mangosteen is ongeveer 1.5 centimeter dik en is purperkleurig. De schil kan ook een beetje rood van kleur zijn. Onder de taaie schil is de vrucht te vinden. De vrucht wordt de zaadmantel genoemd en is wit van kleur. De zaadmantels zijn eetbaar en zijn een beetje zoetzuur van smaak. Veel mensen associëren de smaak met die van de lychee.

Verse mangosteen

Het is mogelijk om mangosteen rauw te eten. De zaadmantels worden dan ingesneden en opgegeten. Verse mangosteen is moeilijk in Nederland te krijgen. Dit komt onder andere doordat de zaadmantels in de mangosteen vrij snel schimmelen. De mangosteen is dus zeer bederfelijk. De meeste mangosteen wordt verwerkt in voedingssupplementen.

Mangosteen als voeding

Het is ook mogelijk om mangosteen in blik te kopen. De vrucht is dan geconserveerd. Tevens is het mogelijk om bij verschillende toko's mangosteen als bevroren vrucht te kopen. De fruitsoort is dan te vinden in de koelafdeling van de toko. In het zuid-oosten van Azië eet men de vrucht doorgaans vers. Er kan ook sap van de vrucht en van de schil gemaakt worden.

Is mangosteen een superfood?

Zoals bij elke fruitsoort uit een exotisch land wordt er al vrij snel de stempel superfood op gedrukt. Denk bijvoorbeeld aan fruitsoorten als açai en goji. Hoe zit dat met de mangosteen? Ook mangosteen wordt vaak ingedeeld bij de superfoods. Er wordt namelijk beweerd dat de vrucht een zeer hoog anti-oxidanten heeft die vrije radicalen kunnen blokkeren. Deze vrije radicalen kunnen het lichaam beschadigen op celniveau. Frequent de mangosteen nuttigen zou het lichaam kunnen beschermen tegen beschadigingen.

Xanthonen in de mangosteen

Wie het over de mangosteen heeft komt misschien wel automatisch uit bij de werkzame stof genaamd xanthonen. De stof die men xanthonen noemt wordt gerekend tot de antioxidanten. Een antioxidant kan een ontstekingsremmend effect hebben op het lichaam. Kleine ontstekingen komen veel voor in cellen, spieren en gewrichten. Er wordt beweerd dat antioxidanten, en dan met name de xanthonen, de ontstekingsreacties kunnen beperken. De xanthonen zitten met name in de schil van de vrucht. De schil wordt daarom ook vaak in voedingssupplementen verwerkt. Mangosteen is in Nederland vaak verkrijbaar in de volgende vormen:

  • Mangosteensap
  • Mangosteencapsules

Zijn er bijwerkingen?

De bijwerkingen zijn bij de mangosteen vrucht niet duidelijk. Toch wordt er altijd aangeraden om voorzichtig om te gaan met het gebruik van exotische voedingssupplementen. Er wordt vaak geclaimd dat er veel positieve gezondheidseffecten zitten in exotische fruitsoorten. Hoe de effecten precies uitwerken op het lichaam is vaak niet helemaal duidelijk. Tevens wordt er vaak geclaimd dat superfoods ziekten en aandoeningen kunnen voorkomen, stoppen en zelfs genezen. Dit soort claims zijn altijd verdacht. Bij twijfel is het altijd verstandig om de huisarts in te schakelen. Veelvuldig gebruik van de mangosteen zou de volgende werkingen moeten hebben op het lichaam:

  • Mangosteen stopt ontstekingen in het lichaam
  • Mangosteen werkt actief tegen de ziekte van Alzheimer
  • De werkzame stoffen helpen het imuunsysteem te versterken
  • De ademhaling en het luchtwegenstelsel wordt positief beïnvloed
  • De stoffen helpen voor een gezonde darmflora en goede spijsvertering
  • De antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren

Werkt mangosteen echt?

Net als bij de geclaimde werkzame stoffen in açaigoji bessen en bijvoorbeeld astaxanthine is het gebruik van mangosteen en zij de effecten die het op het lichaam zou hebben nooit wetenschappelijk onderbouwd en/of bewezen. Er is dus nog altijd veel onduidelijkheid als het gaat om de werking van de antioxidanten. Of de stoffen in mangosteen daadwerkelijk een positieve bijdrage kan leveren aan een vitaler lichaam en geest kan misschien nog wel het beste zelf ondervonden worden. Het is daarom raadzaam om mangosteencapsules langere tijd te gebruiken om de effecten te controleren. Bij twijfel is het altijd verstandig om een deskundige naar advies te vragen.

Laatst aangepast op dinsdag, 27 maart 2018 18:36

Reageer op: "Mangosteen: bijwerkingen van de superfood"

1 Reactie

  • Reactielink Paula Schoute zondag, 06 juni 2021 14:46 Geplaatst door Paula Schoute

    Mijn man gebruikt mangosteen 2 x perdag een eetlepel. Kan het zijn dat hij veel meer moet plassen ervan??

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk