Slaapapneu: extreme vermoeidheid en concentratieproblemen

Moe door slaapapneu Moe door slaapapneu

Ben jij overdag vaak extreem moe en heb je last van concentratieproblemen? Moet je overdag vaak gapen en voel je je suf, duf en loom? Ben je tevens niet helder in je hoofd en heb je last van vermoeidheid? Wat kan het zijn zul je denken? Veel mensen in Nederland en België hebben last van slaapapneu. Dit betekent dat men tijdens het slapen vaak wakker wordt doordat het lichaam stopt met ademhalen. Veel mensen met slaapapneu snurken tijdens het slapen. Als het snurken stokt kan men tijdelijk wakker worden. Mensen hebben dat niet door, maar het lichaam raakt er wel extreem door vermoeid. Wie krijgt slaapapneu, hoe spoor je het op en wat kun je er tegen doen?

Wat is slaapapneu precies?

Veel mensen voelen zich moe en lusteloos. Deze vermoeidheid valt vaak niet goed te verklaren omdat men wel gezond leeft en goed eet. Waar vaak niet zo snel aan gedacht wordt is slaapapneu. Apneu of het slaapapneusyndroom betekent dat er in de nacht het ademen stopt. Bij meer dan 5 episoden per uur spreekt men van slaapapneu. Dit betekent dat als er bij iemand vaker dan vijf keer per uur het ademen stopt je kan spreken van slaapapneu. De vraag is natuurlijk hoe je er achter komt of je in de nacht vaker dan vijf keer per uur stopt met ademen. Komt de vermoeidheid door de slaapapneu of niet?

Concentratieproblemen door apneu

Als het ademen stokt komt er geen zuurstof in het lichaam terecht. De hersenen krijgen tijdelijk geen zuurstof en geven een signaal af om wakker te worden. Je lichaam moet snel weer zuurstof krijgen en moet dus ontwaken. Het ontwaken gaat vaak met een schok bij mensen met slaapapneu. De schok is echter in de meeste gevallen niet merkbaar. Dit betekent dat mensen met slaapapneu vaak helemaal niet door hebben dat ze even wakker worden. Ze dommelen vaak snel weer in. Na een korte periode kunnen ze weer even kort schokkend ontwaken doordat het lichaam weer te weinig zuurstof heeft gekregen. Het gevolg van dit proces is dat mensen in de ochtend vaak extreem vermoeid zijn.

Vermoeidheid en hoofdpijn

Mensen met slaapapneu zijn in de ochtend vaak vermoeid en kunnen hoofdpijn hebben. Het lichaam is niet goed uitgerust doordat het constant zuurstoftekort heeft gehad. De slaap was vaak zeer oppervlakkig en kort. Als slaapapneu lang aanhoudt kunnen vage klachten ontstaan. In de meeste gevallen hebben mensen last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Overdag veel gapen en hoofdpijn zijn tevens symptomen waar aan gedacht moet worden. De voornaamste symptomen zijn:

  • Extreme vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Geen energie
  • Duizeligheid
  • Zwaar in het hoofd

Irritaties door slaapapneu

Naast de bovenstaande klachten kunnen mensen ook geïrriteerd raken. Mensen hebben overdag een kort lontje en zijn extreem prikkelbaar. De emoties worden vlakker en mensen zijn vaak chagrijnig en hebben weinig zin om leuke dingen te ondernemen. Het werk kan problematisch worden. Dit heeft alles te maken met een verminderde concentratie en met name een vermindere werking van de hersenen. Mensen met slaapapneu kunnen overdag doorgaans minder goed functioneren. De irritaties die ontstaan worden vaak op andere mensen, collega's, vrienden en familie afgereageerd.

Huisartsen denken vaak niet aan slaapapneu

Vaak is het niet duidelijk hoe het kan dat mensen overdag minder goed functioneren. Weinig mensen denken direct aan wat er in de nacht met het lichaam gebeurt. Men denkt niet snel aan de effecten van chronisch slaaptekort. Kwalitatieve slaap is extreem belangrijk voor het functioneren de dag erna. Ook huisartsen denken vaak niet aan slaapapneu. Vaak wordt er gedacht aan stress op het werk of stress in huis. Stress kan voor dezelfde problemen zorgen, echter ontstaat stress juist vaak door slaaptekort. 

Wat kun je doen tegen slaapapneu?

Een van de meest moeilijke problemen bevindt zich in het bed en dan met name in de nacht. Het is erg moeilijk om controle uit te oefenen op datgene wat er in de nacht gebeurt als je slaapt. Je hebt geen bewuste controle op je slaap. Wat je wel kunt doen is de nacht goed voorbereiden. Dit betekent dat je op tijd naar bed gaat en je rust pakt. Het betekent tevens dat je comfortabel ligt en dat je de mogelijkheid hebt om te kunnen ontspannen.

Naar een slaapcentrum om te testen op slaapapneu

Wanneer u het vermoeden heeft dat u lijdt aan slaapapneu, dan is het mogelijk om u te laten testen in een slaapcentrum. Het is niet makkelijk om slaapapneu op te sporen. Het is allereerst belangrijk om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan een verwijsbrief verzorgen. Met een verwijsbrief kunnen mensen naar een slaapcentrum om zich te laten testen op stokkende slaap.

Reageer op: "Slaapapneu: extreme vermoeidheid en concentratieproblemen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk