Werken als Psychiatrisch Verpleegkundige

Werken als Psychiatrisch Verpleegkundige

Als psychiatrisch verpleegkundige ben je een professional werkzaam in de psychiatrische zorg. De voornaamste taken van een psychiatrisch verpleegkundige bestaan o.a. uit het verplegen, begeleiden en observeren van patiënten die in ernstige crisis verkeren op basis van psychiatrische problematiek. Ontdek in dit artikel nuttige informatie over de werkzaamheden van een psychiatrisch verpleegkundige, beroepskansen en carrièremogelijkheden.

Specialist in de psychiatrische zorg

Een psychiatrisch verpleegkundige is een specialist op het gebied van psychiatrische zorg. Dit betekent dat je werkzaam bent in psychiatrische instellingen waar zorg wordt verleend aan patiënten die in veel gevallen op meerdere vlakken niet goed meer kunnen functioneren. Vaak gaat het om één of meerdere psychiatrische stoornissen die het leven van deze mensen ernstig kan beperken. De patiënt in een psychiatrische instelling heeft hulp en ondersteuning nodig die door een psychiatrisch verpleegkundige kan worden gegeven. Hulp wordt geboden in de vorm van professionele ondersteuning, observatie en verpleging.

Er is veel vraag naar psychiatrisch verpleegkundigen!

Sta jij sterk in je schoenen?

Werken in de psychiatrische verpleging betekent dat je een filnke dosis aan overtuigingskracht moet hebben. Een patiënt heeft vaak zelf geen grip op de situatie en/of de psychiatrische problemetiek. Op dit vlak spring jij als psychiatrisch verpleegkundige in. Je moet de patiënt op een kordate manier kunnen begeleiden, soms zelfs tegen de wil van de patiënt in. Patiënten kunnen het gevoel krijgen dat niemand hen begrijpt en vertalen dit veelal naar onbegrip en het verliezen van controle. De psychiatrisch verpleegkundige fungeert daarom ook als een steunpilaar en kan in crisissituaties patiënten op een heldere en begripvolle manier begeleiden en voorlichting bieden.

Werken met mensen

Werken in de psychiatrische zorg betekent dat je met mensen werkt. Je werkt in deze beroepstak niet alleen met patiënten. Je zult tevens veel te maken krijgen met familie van patiënten en overige professionals zoals psychologen, psychiaters en andere vaak medische specialisten. Door het dynamische karakter van een psychiatrische instelling moet de verpleegkundige:

  • Snel kunnen schakelen
  • Beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen
  • Direct en adequaat kunnen handelen
  • Zich kunnen inleven in de situatie van een ander

De arbeidsmarkt voor psychiatrisch verpleegkundigen

Er is veel vraag naar verpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in de psychiatrie. Je kunt in diverse sectoren van de gezondheidszorg aan de slag:

  • Instellingen waar patiënten langere tijd worden opgenomen, bijvoorbeeld een verpleeghuis
  • Verslavingsklinieken
  • Forensisch Psychiatrisch Centrum
  • Psychiatrische thuiszorg

Werken bij een GGZ-instelling

Een GGZ-instelling is een organisatie met een sterke focus op het verlenen van hulp, vaak omtrent welzijn, psychologische & psychiatrische zorg en maatschappelijke dienstverlening te vinden in bijna alle delen van Nederland. Een GGZ-instelling bestaat vaak uit verschillende stichtingen die elk in hun eigen kracht zitten, allen met de doelstelling om effectief en adequate zorg te bieden.

Wat is HIC?

Een nieuwe vorm van psychiatrische hulp wordt HIC genoemd. HIC staat voor High & Intensive Care, speciaal voor patiënten die (tijdelijk) hoogwaardig klinische behandeling nodig hebben. Het gaat hier in de meeste gevallen om patiënten die accuut psychiatrische hulp nodig hebben in een veilige omgeving waar professionals snel en adequaat kunnen handelen. Bij HIC staan autonomie en veiligheid van de patiënt centraal. Een speciaal ingerichte intensive care unit biedt daarnaast veiligheid voor patiënten met ernstige klachten.

Laatst aangepast op woensdag, 21 juni 2017 11:35

Reageer op: "Werken als Psychiatrisch Verpleegkundige"

1 Reactie

  • Reactielink Nico vrijdag, 23 juni 2017 17:36 Geplaatst door Nico

    Welke opleiding moet je volgen om een psychiatrisch verpleegkundige te worden?

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk