Ik moet vaak poepen op een dag; is dit normaal?

Alweer naar de wc! Alweer naar de wc!

Moet jij vaak poepen op een dag en ben je bang dat dit niet normaal is? Ieder gezond mens moet eens in de tijd naar de wc om zijn/haar behoefte te doen, maar hoe vaak naar de wc om te poepen is normaal? Er zijn mensen die hoeven maar om de drie dagen naar de wc, andere mensen een aantal keren per dag. Op dit ritme kunnen verschillende factoren van invloed zijn bijvoorbeeld: voeding, roken, of medicijngebruik. Sommige mensen kunnen alleen in de avond poepen andere mensen alleen in de ochtend, is een vast ritme normaal? Of maakt het allemaal niet zoveel uit en is het belangrijker in de gaten te houden of je ontlasting wel 'normaal' is!

Hoe vaak naar de wc om te poepen is normaal?

Normaal is dat ritme waar jij, je goed bij voelt. Sommige mensen moeten meerdere keren per dag poepen, terwijl er ook mensen zijn die maar eens in de week naar de wc hoeven om te poepen. Drie keer per dag is normaal, maar een keer per dag is ook normaal. Gemiddeld moet een mens een keer per dag naar de wc om te poepen. Over de frequentie hoef je, je dus niet snel zorgen te maken, mits de ontlasting er normaal uit ziet en je niet opeens erg vaak of zeer weinig naar de wc hoeft om te poepen. Belangrijker is de ontlasting in gaten te houden of het er 'normaal' uitziet. Dit betekent sowieso geen geel/bruin slijm, groen slijm, rood slijm en/of bloed in de ontlasting. De normale kleur van ontlasting is bruin.

Ik moet heel vaak poepen; is er iets mis?

Zeer vaak naar de wc om te poepen kan meerder oorzaken hebben. Van grote invloed is voeding, beweging, medicijnen en roken. Bekend is dat mensen die roken vaker naar de wc moeten om te poepen. Door de nicotine in de sigaret verslapt de sluitspier waardoor er eerder aandrang ontstaat. Mensen die opeens stoppen met roken kunnen dan ook opeens het tegenovergestelde effect ervaren, het verteringsproces moet zich herstellen hierdoor kunnen er obstipatie ’s ontstaan.

Ook kan er sprake zijn van een constante buikgriep. De darmen reageren op bacteriën en virussen die de stoelgang in een hoge versnelling zetten. Wat je moet doen bij een buikgriep kun je in dit artikel lezen: buikgriep en vaak poepen.

Nicotine verslapt de sluitspier

Vaak poepen door medicijnen?

Sommige medicijnen kunnen een effect hebben op ons spijsverteringskanaal en werken laxerend. Moet je opeens vaak naar de wc en heb je onlangs medicijnen gekregen van de huisarts of ben je andere medicijnen gaan gebruiken? Lees dan de bijsluiter, hierin staat of het medicijn een laxerende werking kan hebben.

Minder vaak poepen dan normaal door een obstipatie?

Sommige voedingsmiddelen hebben een obstructieve werking. Je moet in plaats van vaak poepen nu minder vaak poepen. Bekende voorbeelden van voedingsmiddelen met een obstructieve werking zijn:

 • Kaas
 • Melk
 • Eieren
 • Vlees
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Chips pizza
 • Gebak
Laatst aangepast op zondag, 07 augustus 2016 14:21

Reageer op: "Ik moet vaak poepen op een dag; is dit normaal?"

7 reacties

 • Reactielink Jack van kruchten woensdag, 26 juli 2017 04:19 Geplaatst door Jack van kruchten

  Ik heb vaa k diaree of ga soms 10 keer per d ag

 • Reactielink I.Beurmans maandag, 03 juli 2017 17:49 Geplaatst door I.Beurmans

  Ik ben sinds een aantal weken begonnen met gezond te eten..daarvoor at ik eigenlijk niet echt goed en nam ik vaak de verkeerde voedingsmiddelen..nu heb ik van mijn zus een dieet gekregen die zij volgd voor haar fitness wedstrijden..heb daar wel een aantal tips van over genomen en heb mijn voedingsschema omgegooid..sinds die tijd loop ik de gehele dag naar de wc en moet ik wel poepen maar is het vaak maar 1 of 2 drolletjes..kleur is goed..geen slijm...geen bloed of irritaties maar is soms wel vervelend..mijn maag borrelt dan ook de hele tijd...zou het door het voedingsschema komen waar ik sinds 4a5 weken mee bezig ben..want vanaf dat moment is het begonnen..

 • Reactielink minu woensdag, 07 juni 2017 14:40 Geplaatst door minu

  heb de laatste week ook problemen met de ontlasting Heb begon verleden week Soms drie vier keer op een dag steeds als ik iets had gegeten .Dan weer een dag normaal, ben niet aan de diarree Maak me zorgen en stress heb ik wel wat te doen nu?

 • Reactielink trijntje dinsdag, 30 mei 2017 20:06 Geplaatst door trijntje

  ik moet veel poepen en heb het gevoel nooit klaar te zijn ermee, steeds aandrang, zijn er meer mensen die dit hebben, het belemmerd mijn sociale leven

 • Reactielink beetje dom donderdag, 11 mei 2017 01:08 Geplaatst door beetje dom

  jose, je geeft fout advies.
  allergisch voor eiwit in het algemeen is onmogelijk, dan ga je dood.

 • Reactielink jose maandag, 21 november 2016 10:17 Geplaatst door jose

  Hoi jelsma

  Kan het niet iets zijn in je voeding waar je ineens allergisch voor bent geworden? Mijn man had dit ook en na lange tijd Letten op way hij eet en of hij last bleef houden na het stoppen van een bepaald voedselproduct zijn we erachter gekomen dat hij allergisch is voor eiwit. Ik zal je adviseren om steeds een periode van 2 weken 1 voedingsproduct te laten staan om te kijken of je lichaam hier op reageert. Bij mijn man was het lastig om te ontdekken omdat er in veel producten eiwitten zitten, maat het kan ook iets zijn wat minder moeilijk te ontdekken is. Succes

 • Reactielink letty jelsma dinsdag, 13 september 2016 18:27 Geplaatst door letty jelsma

  heb sinds vorig jaar juni 2015 soort van diarree, allemaal stukjes sliertjes licht bruin.
  heb een bevolkings onderzoek gehad uitslag geen kanker!
  Na maanden weer een onderzoek gehad ontlasting laten testen, niets gevonden.
  Moet meerdere malen per dag naar het toilet plassen en tegelijkertijd ontlasting lijkt op diarree
  eet gezond, drink soms, wandel en fiets regelmatig 68 jaar

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2017 www.mensenlichaam.nl