Transpiratie ruikt naar ammoniak: oorzaken van de zweetgeur

Stinkend zweet Stinkend zweet

Transpiratie of zweet is een normaal lichaamsverschijnsel, meestal opgemerkt bij mensen die veel lichaamswerk hebben verricht. Ook bij mensen in de sportschool wordt zweet veelal gezien. Niet verwonderlijk, want zweet zorgt ervoor dat het lichaam kan afkoelen. Zweet wordt via de zweetklieren uitgescheiden. Zweet kan ruiken naar ammoniak als spieren (eiwitten) worden gebruikt als energiebron. Ook bij mensen met (beginnende) suikerziekte kan een ammoniak zweetlucht worden geroken.

Zweet ruikt naar ammoniak

Wanneer transpiratie of zweet naar ammoniak ruikt, dan gebruikt het lichaam een brandstof te vinden in de spieren. Zweet met een ammoniaklucht wordt daarom vaak bij mensen geroken die erg weinig lichaamsvet hebben. Deze mensen zijn dus vaak erg ''droog''. Als deze mensen gaan sporten, dan moet het lichaam op den duur ergens brandstof vandaan zien te halen. Vaak gaat dit uit de vetreserves en koolhydraten in het bloed. Wanneer deze er nauwelijks zijn, dan wordt energie gehaald uit de spieren. Het afbreken van spieren, spierafbraak, wordt dan geroken in de transpiratie / zweet. De lucht die men dan ruikt is de geur van ammoniak.

Weinig vet, ammoniaklucht

Een ammoniaklucht wordt veelal geroken bij dunne mannen en vrouwen. Het zijn vaak sporters met een extreem laag percentage lichaamsvet. Een ammoniaklucht wordt veelal geroken bij jonge mensen (pubers). Deze mensen hebben vaak weinig vet. Ook kan een ammoniaklucht worden geroken bij mensen met suikerziekte.

Amminozuur afbraak

Wanneer er amminozuren worden afgebroken, dan is de kans groot dat er op den duur een ammoniakgeur wordt geroken tijdens het transpireren. Het is namelijk zo dat amminozuren een stikstofcomponent hebben. Het overige gedeelte van een amminozuur, te vinden in de spieren, kan worden gebruikt als brandstof. Het wordt namelijk omgezet tot glucose. Stikstof kan niet worden gebruikt en moet door de lever worden afgebroken tot ureum. De nieren kunnen ureum uiteindelijk verwerken en laten uitscheiden via de blaas en urinebuis. Het kan voorkomen, zeker wanneer er weinig koolhydraten en vetten aanwezig zijn, dat er veel stikstof in het lichaam aanwezig is. De lever moet dan dus veel stikstof verwerken tot ureum.

  • Men gaat sporten. Het lichaam heeft brandstof nodig
  • Als er weinig koolhydraten zijn, moet het lichaam zoeken naar alternatieven
  • Het lichaam haalt energie uit eiwitten in de spieren: amminozuren
  • Amminozuren worden afgebroken tot glucose en stikstof
  • Stikstof wordt omgezet in de lever tot ureum
  • Bij grote hoeveelheid wordt ureum uitgescheiden via zweet

Ureum en ammoniakgeur

Als amminozuren worden gescheiden in het lichaam blijft er stikstof achter. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het lichaam ureum kan ontwikkelen. Bij een grote hoeveelheid ureum kan het gebeuren dat de nieren dit niet meer goed kunnen verwerken. Er blijft dus ureum achter in het lichaam. Dit moet uiteindelijk toch het lichaam verlaten. Het lichaam probeert ureum dan te verwijderen via zweet. De geur die men ruikt bij een zweetlucht van ureum is ammoniak.

Speeksel met ureum

In extreme gevallen kan zelfs speeksel ureum bevatten. Het lichaam probeert elke mogelijkheid om van het ureum af te komen. In bepaalde gevallen kan dat zelfs via speeksel. Bij mensen met suikerziekte kan een ammoniakgeur geroken worden bij de mond.

Tips om een ammoniaklucht te stoppen

Eet altijd voldoende voor je gaat sporten. Het lichaam kan dan suikers (koolhydraten) gebruiken als brandstof. Bij een extreem laag vetpercentage is het belangrijk om zogenaamde ''cardio'' oefeningen te vermijden. Ga dus niet fietsen of hardlopen. In dat geval ga je veelal spieren verbranden en is de kans groot op zweetlucht met een ammoniakgeur.

Laatst aangepast op zondag, 02 april 2017 20:31

Reageer op: "Transpiratie ruikt naar ammoniak: oorzaken van de zweetgeur"

2 reacties

  • Reactielink Keetie zondag, 24 december 2023 21:48 Geplaatst door Keetie

    Dank je wel voor deze duidelijke uitleg.

  • Reactielink Carolinebupe zondag, 10 oktober 2021 21:23 Geplaatst door Carolinebupe

    Error 212 origin is unreachable

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk