Muizen in huis: de huismuis bestrijden

Help een muis! Help een muis!

De huismuis is een diertje dat in veel huizen voorkomt. Het beestje leeft vaak onopgemerkt tussen de spouw, achter de keuken, in de kelder of op zolder. Muizen kunnen echter ook een plaag worden en vormen in dat geval een gezondheidsrisico. Zeker wanneer muizen in de keuken terecht komen moet er direct actie ondernomen worden. Een muizenplaag wordt meestal ontdekt via de uitwerpselen die muizen achterlaten. Muizen zijn in de nacht actief en gaan dan op zoek naar voedsel. Vooral in de keuken is veel voedsel te vinden voor een muis. Tijdens het koken is het mogelijk dat er voedselresten op de grond vallen. Zeker wanneer er voedsel achter uw keuken valt is dat voor veel muizen zeer interessant.

Muizen bestrijden

Het is niet makkelijk om van muizen af te komen. Zeker wanneer u een plaag in huis heeft kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Muizen leven vooral achter plinten en kleine gaatjes. Een muis kan door zeer kleine openingen kruipen. Het skelet van een muis is namelijk zeer flexibel en kan makkelijk ingedrukt worden. Een muis kan zo door de kleinste speten kruipen. Muizen krijgen veel nakomelingen die ook snel weer volwassen en vruchtbaar worden. Een plaag van een aantal generaties is zeker geen uitzondering.

Muizen kunnen ziektes overdragen

Muizen hebben vaak vlooien

Een muis draagt vaak ook vlooien bij zich. De muis, laag bij de grond kruipend, is natuurlijk een ideale gastheer voor een vlo. De vlooien leggen snel eitjes tussen de haren van een muis. Aangezien een muis overal in het huis komt vallen de eitjes van de vlo dus ook op vele plekken op de grond. Eitjes van vlooien kunnen tot wel 1.5 jaar overleven zonder uit te komen. Wanneer er warmte of een trillingsbron in de buurt is van het eitje komt deze uit en springt direct op de potentiële gastheer.

Muizenplaag voorkomen

Zoals met bijna alles geldt is het natuurlijk beter om een plaag te voorkomen dan te genezen. Een plaag van muizen wordt voorkomen door de keuken schoon, hygiënisch en netjes te houden. Muizen houden van een rommelige omgeving. Een schoon en proper huis is minder interessant voor een muis. Tevens is het belangrijk om etensresten direct op te ruimen. Voeding (ook in verpakkingen) moet in kasten worden gestopt die dicht kunnen. Huismuizen hebben een goed ontwikkelt reukorgaan en kunnen voedselrestjes snel detecteren.

Muizen vangen

Een muis kun je vangen met een muizenval. Muizenvallen zijn verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en zijn er in allerlei soorten en maten. Een val met een klem doodt de muis direct. Vaak wordt de muis dan gelokt met voeding. Wanneer de muis aan het eten knaagt valt de klem dicht zodat de muis een nekslag krijgt. Er zijn ook diervriendelijke muizenvallen. Deze vallen vangen de muis levend. Het is mogelijk om de muis buiten uit te zetten. Let er wel op dat de muis minimaal vijf straten van het huis wordt uitgezet.

Zelf een muizenval maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een muizenval maken. Een muizenval die de muis levend vangt is vrij makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is: 

  • een buis
  • tape
  • een opvangbak
  • lokmiddel (pindakaas)

Stap 1: buis plaatsen

Wat je eerst doet is het plaatsen van een buis. De buis maak je met tape vast aan het aanrecht. Je laat de buis uitsteken. Let er wel op dat de buis groot genoeg is qua diameter. De muis moet er wel door kunnen kruipen. Een buis met een diameter van een paar centimeter is ruim voldoende. Gebruik bijvoorbeeld een buis waar inpakpapier omheen heeft gezeten. Let er wel op dat de buis enigszins sterk genoeg is. 

Stap 2: een opvangbak plaatsen

De tweede stap is een opvangbak onder de uitgang van de buis plaatsen. De bak moet onder de buis geplaatst worden en moet vrij breed zijn. Het is verstandig om de zijkanten van de opvangbak te verhogen met bijvoorbeeld stevig papier. Je plakt met tape het papier tegen de zijkanten van de bak. Je maakt dus een verhoging. Waarom maak je een verhoging? Je doet dit omdat de muis anders over de bak kan vallen (en dus naast de bak valt).

Stap 3: een lokmiddel plaatsen

De laatste stap is het plaatsen van een lokmiddel. Muizen zijn gek op pindakaas dus dit is het ideale middeltje. Maak van papier een soort schepje (bakje) dat je met tape vastmaakt aan de uitgang van je buis en precies boven het centrum van je opvangbak. In de nacht komt de muis op het pindakaas af en kruipt door de buis naar je lokmiddel. Als de muis op je schepje stapt om het pindakaas te eten valt de muis naar beneden in je opvangbak.

Een kat aanschaffen

Een ouderwetse truc is natuurlijk het aanschaffen van de natuurlijke roofdier. Huiskatten weten wel raad met de muis. Zorg wel dat je een actieve kat aanschaft want er zijn nogal luie katten die geen zin hebben in een kat en muis spel.

Laatst aangepast op woensdag, 28 maart 2018 18:22

Reageer op: "Muizen in huis: de huismuis bestrijden"

1 Reactie

  • Reactielink Suz maandag, 01 mei 2017 13:41 Geplaatst door Suz

    Laatst had ik ook last van muizen in huis... Ik kwam erachter doordat ik op verschillende plekken keutels zag liggen. Ik heb vervolgens op internet gekeken hoe is ze het beste kon vangen zonder ze te doden. Daarbij kwam ik uit bij een diervriendelijke muizenval, op dit idee gekomen door dit artikel.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk