Flauwval neigingen tijdens het werk

Flauwvallen voor de computer Flauwvallen voor de computer

Flauwvallen op het werk, op school of tijdens de studie kan erg vervelend zijn. Vaak is er echter wel een duidelijke reden te noemen waarom iemand flauwvalt. Warmte, alcohol, sigaretten of drugs zijn vaak de boosdoeners. Bij volwassenen is stress vaak de grootste oorzaak van het flauwvallen. De neiging tot flauwvallen kun je herkennen aan een aantal punten. Ook kun je flauwvallen stoppen. Hoe je dat doet lees in dit artikel.

Licht in het hoofd en flauwvallen

Bij veel mensen is het wel eens voorgekomen dat er opeens een gevoel ontstond van flauwvallen. De concentratie is op dat moment volledig weggevallen. Flauwvallen kan bij iedereen voorkomen, echter is er vaak wel een reden te noemen waarom iemand neigt flauw te vallen. Een flauwval neiging tijdens het werk of op school / studie is extra vervelend. Vaak zit je tussen veel andere mensen of je hebt bijvoorbeeld een vergadering. Op dit soort momenten wil je absoluut niet flauwvallen. De neiging tot flauwvallen begint meestal met een onrustig en slap gevoel. Vaak is het zicht verminderd en voelt men zich een beetje beroerd. Ook kan het gebeuren dat de lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd is. De kleur in het gezicht trekt weg en de ogen kunnen strak staan. Flauwvallen is een natuurlijk verschijnsel en heeft als doel om het brein te beschermen tegen onvoldoende zuurstof. Wat kun je doen om flauwvallen te voorkomen?

Flauwvallen voor de computer

Veel mensen in Nederland werken voor de computer. Ze werken in kantoren, instituten of bijvoorbeeld scholen. Zittend werk voor een computer is niet bevorderlijk voor de lichamelijke conditie, zeker niet als dit lang aanhoudt. Het resultaat kan een verandering in de bloeddruk zijn en een verslechterde conditie. Wanneer iemand zich tijdelijk druk maakt, en de bloeddruk plotseling stijgt, kan een flauwval neiging ontstaan. Wanneer de bloeddruk na een korte episode weer moet dalen, kan deze daling te snel gebeuren waar het lichaam op dat moment niet bestand tegen is. De daling in bloeddruk kan voor het lichaam op dat moment een teken zijn om het lichaam te laten flauwvallen. Deze neiging is erg vervelend in het bijzijn van collega's.

Nicotine in sigaretten verlaagt de bloeddruk: flauwval neigingen!

Waarom kun je gaan flauwvallen?

Het is eigenlijk heel simpel. De reden waarom mensen kunnen gaan flauwvallen ligt in het feit dat het lichaam er alles aan doet om de hersenen van zuurstof te blijven voorzien. Als het brein sterft, dan is het bijna zeker dat de rest ook zal sterven. Het lichaam zal er dus alles aan doen om het brein intact te houden. Wanneer de bloeddruk daalt door bijvoorbeeld een verwijding van de bloedvaten, dan zal er te weinig bloed naar het brein worden getransporteerd. Het brein krijgt dan onvoldoende zuurstof via het bloed om nog goed te kunnen functioneren. Het lichaam geeft dan een alarm af en komt automatisch in actie. Het lichaam wil op dat moment dat het lichaam gaat liggen. Als het lichaam op de grond valt (horizontaal), is de kans een stuk groter dat het brein weer zuurstof krijgt, immers hoeft de bloeddruk nu niet meer zo groot te zijn om het bloed tegen de zwaartekracht in te moeten pompen. Flauwvallen is dus een natuurlijk verschijnsel en is bedoeld om het lichaam (en met name het brein) te beschermen tegen necrose (afsterving).

Flauwvallen door stress: kan dat?

Er zijn diverse redenen waarom mensen kunnen gaan flauwvallen. Het flauwvallen ontstaat meestal door gebruik van verdovende middelen zoals alcohol of drugs. Deze middelen zorgen ervoor dat de bloedvaten zich verwijden. Dit zal resulteren in een (plotselinge) verlaging van de bloeddruk en kan er uiteindelijk voor zorgen dat het lichaam wil gaan flauwvallen. Alcohol (en drugs) in combinatie met hitte verhoogt de kans op een flauwval neiging. Naast alcohol kunnen bepaalde medicatie er ook voor zorgen dat er een neiging tot flauwvallen wordt ervaren. Het gebruik van sigaretten kan ook flauwvallen veroorzaken. Sigaretten (nicotine) veroorzaakt ook een verwijding van de bloedvaten waardoor er een verlaging van de bloeddruk ontstaat.  

Mensen die langdurige stress ervaren kunnen ook flauwval neigingen ervaren. Bij langdurige stress is er sprake van een onregelmatige bloeddruk, waarbij er vaak pieken zijn te zien van verhoogde bloeddruk. Wanneer er na een verhoging een plotstelinge verlaging van de bloeddruk plaatsvindt kan een flauwval neiging optreden. Men kan een licht gevoel in het hoofd ervaren. Ook wordt vaak genoemd dat men het gevoel heeft op wolken te lopen. Het wollig gevoel gaat vaak gepaard met het dichtklappen van de oren. Het gehoor is kort even verdwenen. Ook het gezichtsveld kan verminderen. Wazig zien wordt daarom ook vaak genoemd bij een flauwval neiging. Ook bij kortdurende stress kan een neiging tot flauwvallen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken die vaak voorkomen in kantoren, scholen en instituten:

  • Het geven van presentaties waarbij grote stress vrij komt
  • Een presentatierondje waarbij flauwval neiging tot stand komt
  • Zenuwachtigheid bij sollicitatiegesprekken
  • Stress dat ervaren wordt bij het maken van examens

Wat als je flauwvalt voor de computer?

Wat moet je doen als je daadwerkelijk bent flauwgevallen op kantoor? Het is verstandig om de bron van het flauwvallen aan te pakken. Vaak zijn mensen die flauwvallen op het werk langdurig gestresst. Stress is extreem schadelijk voor het lichaam en kan verschillende lichamelijk kwalen veroorzaken, waaronder hartritme stoornissen, bloeddruk stoornissen en uiteindelijk ook burn-outs, bore-outs en depressies. Natuurlijk kan het flauwvallen ook ontstaan door bijvoorbeeld een te warme werkomgeving. Wanneer het te warm is gaan de bloedvaten immers uitzetten. Mensen met een te lage bloeddruk kunnen dan snel gaan flauwvallen. Het is verstandig om de werkomgeving te veranderen als er flauwval neigingen ontstaan.

Flauwvallen door veel eten

Zoals we weten is de oorzaak van flauwvallen een tekort aan zuurstof in de hersenen. Mensen die in één keer heel veel eten kunnen ook flauwvallen. Dit gebeurt doordat de maag veel bloed nodig heeft om voedsel te kunnen verteren. Met name mensen die van zichzelf een lage bloeddruk hebben kunnen hierdoor snel gaan flauwvallen. Als er ontzettend veel bloed naar de maag gaat, zal de bloeddruk dalen en kan er minder zuurstof naar de hersenen worden getransporteerd. Sporten met een volle maag is daarom ook zeker niet aan te raden!

Een neiging tot flauwvallen voorkomen

Het is soms erg vervelend om flauw te moeten vallen. Soms is het zelfs erg gevaarlijk en moet je het flauwvallen uitstellen. Kan dit eigenlijk? Ja, je kunt het flauwvallen uitstellen en zelfs stoppen / voorkomen. Je kunt dit doen door de benen te kruisen en tegelijkertijd de bilspieren aan te spannen en een pompende beweging te maken. Een pompende beweging met de kontspieren zorgt ervoor dat het bloed naar boven wordt gepompt. Uiteraard kan het effect erg klein zijn en is er kans dat iemand alsnog gaat flauwvallen. Deze techniek kan echter wel helpen om het flauwvallen even kort uit te stellen. Wanneer iemand zit en het flauwvallen voelt aankomen, dan kan hij/zij het hoofd tussen de benen / knieën bewegen. Er is nu minder bloeddruk nodig om het bloed naar de hersenen te voeren: het flauwvallen kan voorkomen of gestopt worden.

Tot slot

Flauwvallen is erg vervelend en kan op de meest vreemde momenten plaatsvinden. Vaak is er echter wel een goede reden te vinden waarom iemand is flauwgevallen. Drugs en alcohol is vaak de boosdoener, zeker bij de jeugd. Sigaretten (nicotine) kan er ook voor zorgen dat iemand licht in het hoofd wordt tot flauwval neigingen ervaart. Stress is bij volwassenen een veelvoorkomende oorzaak. Langdurige stress is erg schadelijk voor het lichaam en moet bij de bron worden aangepakt. Flauwvallen kun je voorkomen door met de benen te kruisen en met de bilspieren een pompende beweging te maken. Het effect kan echter vrij klein zijn. Soms is het beter om een persoon die aan het flauwvallen even te laten liggen. De hersenen krijgen dan weer genoeg zuurstof via het bloed. Een persoon die is flauwgevallen voelt zich slap en vaak beroerd. Het is daarom verstandig om na een episode naar huis te gaan en het rustig aan te gaan doen.

Ben jij wel eens (bijna) flauwgevallen op het werk? Wat was de oorzaak en hoe herkende je het flauwvallen? Deel je tips en ervaring door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen!

Laatst aangepast op vrijdag, 12 augustus 2016 17:02

Reageer op: "Flauwval neigingen tijdens het werk"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk