Exfoliëren: je huid jonger en jeugdiger maken

Schone huid Schone huid

Iedereen heeft wel eens gehoord van een peeling. Je huid wordt mooier en gladder door de kleine granules die in een peeling zit verwerkt. Naast een peeling heb je ook de werking van een exfoliant om je huid mooier en gladder te maken. Een exfoliant is eigenlijk heel wat anders dan een peeling. Als je gebruik maakt van een exfoliant wordt je huid als het ware ververst. Je huid ontdoet zich van de dode huidcellen, krijgt een revitaliserende boost en ziet er weer jong en jeugdig uit. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren maar zijn er ook potentiële gevaren bij het gebruik van een exfoliant? Hoe duur is het exfoliëren en kun je het gewoon in een potje kopen bij de drogist? Lees hier alles over exfoliëren.

De werkzame stof in een Exfoliant

De werkzame stof in een exfoliant is meestal een bepaalde zuur. Nu denk je misschien wel: ''ojee, een zuur?!''. Geen nood. De zuren die gebruikt worden in een exfoliant zijn in een zeer lage concentratie aanwezig. De concentratie is precies genoeg om je huid een oppepper te geven. De zuren in een exfoliant verwijderen de bovenste laag van je hoofdhuid. De bovenste laag van je huid is de hoornlaag. De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen die vaak verhard zijn. Deze dode cellen laten je huid er grauw en dof uitzien. Er moet dus iets gebeuren om die lelijke dode verharde hoornlaag te verwijderen. De werkzame stoffen in een exfoliant kunnen je daar bij helpen.

Salicyl is milder voor de huid

Salicylzuur of Glycolzuur?

Er zijn grofweg twee soorten exfolianten op de markt. De ene soort heeft salicylzuur als werkzame stof en de andere werkt met glycolzuur. Salicylzuur is iets milder dan glycolzuur. De moleculen van salicylzuur zijn namelijk iets groter dan de moleculen van glycolzuur. Dit betekent dat salicylzuur dus iets minder diep in je huid trekt en dus ook minder diep je hoornlaag verwijdert. Salicylzuur werkt oppervlakkiger en is daarom ook meer geschikt voor mensen met een normale tot gevoelige huid. Ook mensen met een droge huid kunnen beter kiezen voor een exfoliant met salicylzuur.

Moet je elke dag een Exfoliant gebruiken?

De stoffen in een exfoliant maken je huid mooi en glad. Natuurlijk is het erg verleidelijk om het product elke dag te gebruiken maar dat wordt niet aanbevolen. De huid moet herstellen na een behandeling met zuur. Vooral gebruikers die net beginnen met een exfoliant kunnen het gebruik beter opbouwen. Dit betekent dat je huid na een behandeling een aantal dagen moet rusten voordat je met de tweede behandeling kunt beginnen. Bij een exfoilant geldt onherroepelijk: overdaad schaadt.

Welke Exfoliant moet ik gebruiken?

Naast de twee zuren, salicylzuur en glycolzuur, die eerder genoemd waren bestaan er nog meer soorten. Poly hydroxyl zuur kan bijvoorbeeld ook werken als een exfoliant. Er zijn fabrikanten die gebruik maken van Gluconolactine en Lactobionic zuur. Ook deze twee soorten zuren (PHA) kunnen werken als een exfoliant maar houd er wel rekening mee dat de werking vaak minder doeltreffend is. De moleculen van PHA's zijn groter en dringen dus minder diep in de huid. Als je een gevoelige huid hebt kun je beter werken met zuren die bestaan uit grotere moleculen.

Welk merk Exfoliant past bij mij?

Het is moeilijk om te kiezen voor de juiste merk. Als je gaat surfen op het web kom je al snel terecht bij veel aanbieders die allemaal claimen dat ze het beste product hebben. Houd altijd in je achterhoofd dat je kiest voor een product dat bij jouw huid past. Heb je een droge en gevoelige huid: kies salicylzuur. Heb je een vette huid die wel wat kan hebben: kies glycolzuur. Hieronder vind je een aantal Exfolianten.

  • Paula's Choice Skin Perfect 8% AHA Gel Exfoliant

De Exfoliant van Paula's Choice is een goed exfoliant met een redelijke prijs. De prijs ligt rond de 25 euro. De verkrijgbaarheid is prima, alleen is de levertijd vaak wel langer dan één dag.

  • Uncover 1% Exfoliant Salicylzuur

Uncover is een merk dat voor de meeste mensen misschien wel een beetje onbekend is. Dit merk heeft een klein aanbod aan producten echter zijn ze allen doeltreffend en helder. Exfolianten van Uncover zijn te koop met de werkzame bestanddelen Salicylzuur en Glycolzuur. De variant met Salicylzuur heeft een concentratie met meer dan 1%. De prijs van deze exfoliant is ongeveer 35 euro.

  • Uncover 8% Exfoilant Glycolzuur

Exfolianten die bestaan uit glycolzuur hebben vaker een hogere concentratie. Het wordt aangeraden om een exfoliant met glycolzuur te gebruiken waar meer dan 5% glycolzuur in zit. De exfoliant van Uncover met glycolzuur bevat een concentratie van 8%. Deze exfoliant is geschikt voor een vettige huid. Ook een huid dat verouderd is heeft meestal meer baat bij een exfoliant die glycolzuur als werkzame stof heeft. De prijs van deze exfoliant is ongeveer 35 euro.

  • MD Forte Facial Lotion 1

MD is een bekend merk dat ook bij veel warenhuizen te koop is. De prijs bevindt zich wel in het hogere segment. De exfoliant van MD is alcoholvrij, olievrij en parfumvrij. De werkzame stof in MD Forte Facial Lotion 1 is glycolzuur. Eigenlijk zit er niet alleen een glycolzuur in verwerkt maar een compositie van glycolzuur met meerdere stoffen. De prijs van MD Forte Facial Lotion 1 ligt op ongeveer 40 euro.

  • Clinique Turnaround Concentratie Visible Skin Renewer Serum (1% Salicylzuur)

Het bekende merk Clinique staat bekend om de zuivere werking. In het serum zitten zo weinig mogelijk producten die de huid kunnen irriteren. Wanneer een exfoliant parfum bevat is het niet aan te raden. Parfum, maar ook alcohol, kunnen de huid uitdrogen en irriteren. De werkzame stof is 1% salicylzuur. Dit dus genoeg om goed te kunnen werken. De prijs is met 40 euro wel aan de hogere kant.

  • Peter Thomas Roth Glycolic Acid 10% Moisturizer (10% Glycolzuur)

De Exfoliant en Moisturizer in één van Peter Thomas Roth is één van de betere keuzes. Met 10% Glycolzuur is de werking optimaal maar wel geschikter voor mensen met een oudere huid of mensen met een huid die wel wat kan hebben. In deze exfoliant zitten geen irriterende stoffen en is parfumvrij.

Reageer op: "Exfoliëren: je huid jonger en jeugdiger maken"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk